Čokoládová quinoa s práškem z maky

Podzemní hlíza maka je známa již tisíce let pro své posilující účinky a schopnost harmonizovat hormonální systém. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou jako sušený mletý prášek. Ten pak můžete přidat třeba do kaše z quinoy. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • ½ hrnku quinoy
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 25 gramů čokolády (75-80procentní)
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce prášku z maky
  • opražené oříšky a plátky kokosu
  • drobné ovoce

Quinou vaříme v čisté vodě s práškem z maky asi 15 minut, než se vstřebá voda.

Poté přidáme kokosové mléko, lněná semínka, kakao, med a nadrobno nasekanou čokoládu. Kokosové mléko také můžeme přidat k vodě, v níž vaříme quinou.

Všechno dobře mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, aby se dostala ke každému semínku.

Přidáme oříšky a plátky kokosu (můžeme je předem opražit na pánvi, místo oříšků můžeme posypat skořicí a mletým lněným semínkem). Dozdobíme drobným ovocem.

Související

  • Jáhlová kaše se švestkami

    Mezi skvělé plody podzimu patří švestky a jablka. Pokud je spojíte s jáhlami, vytvoříte chutnou a zdravou snídani. Recept na jáhlovou kaši nabízí výživová poradkyně.

  • Jarní quinoa

    V obchůdcích se zdravou výživou již zdomácněla quinoa. Tip na využití této velice výživné suroviny dala v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

  • Nepečené pistáciové brownies

    Mezi zdravé a chutné ořechy patří zelené pistácie. Připravte z nich dezert, který rozhodně můžete mlsat bez výčitek. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.