Co jíst na podzim?

11. říjen 2011

Přestali jsme vnímat průběh ročních období v našem jídelníčku. Jahody si můžete koupit v lednu, jitrnici v červenci. Otázkou je, zda je to dobře a zda to prospívá našemu zdraví.

Stále víc se mluví o tom, že bychom v tomto ohledu měli respektovat roční období. A Slávka Brádlová zjistila, že tenhle názor zastává i Miroslava Slavíková, která pracuje na Krajské hygienické stanici a na Ústavu výživy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a výživou člověka se zabývá už 16 let.

0:00
/
0:00

Podle ní nám na podzim nám prospívá zejména zelenina a luštěniny. Ale jak je co nejlépe připravit, jak z nich dostat co největší užitek?

0:00
/
0:00

Jako bonus k dnešnímu povídání o stravě na podzim přidáváme jeden jednoduchý tip: Vezměte směs zeleniny, jakou máte po ruce – mrkev, petržel, kus celeru, kousek kedlubny, kousek červené řepy, bramboru, cibuli, nakrájejte na stejně velké kusy, dejte vařit do ¾ až litru vody, podle chuti osolte, přidejte majoránku. Po asi 10 minutách přihoďte hrst červené loupané čočky, nechte dovařit, mělo by stačit 10 minut. Mačkadlem rozdrťte kusy zeleniny. Voňavá, chutná, levná, zdravá a výživná podzimní polévka je hotová. Dílo můžete korunovat vmícháním utřeného česneku a sekanou zelenou petrželkou.

Spustit audio