Citronový koláč

Citronový koláč (ilustrační foto)

Stejně můžete připravit koláč pomerančový!    

Suroviny:

150 g hladké mouky

100 g másla

půl kypřicího prášku

2 polévkové lžíce vody

špetka soli

náplň: 1 sáček vanilkového pudinku

4-5 lžic cukru

1 vanilkový cukr

šťáva a kůra z velkého citronu nebo ze dvou malých

350 ml vody

tuk a polohrubá mouka do formy

Postup:

  1. Z mouky s práškem a z másla se špetkou soli a trochou vody vypracujeme hladké těsto a dáme do chladu na hodinu odpočinout.
  2. Z těsta vyválíme placku, dáme do vymazané a vysypané formy, dno popícháme vidličkou a v mírně vyhřáté troubě upečeme do růžova. Dáme vychladnout.
  3. Kůru z chemicky neošetřeného citronu oloupeme a v troše vody povaříme.
  4. Kůru vyndáme, vodu doplníme na 350 ml, uvedeme do varu a přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v troše vody s cukrem. Uvaříme pudink, sundáme z ohně, přilijeme citronovou šťávu a hned hmotu vlijeme na předpečený koláčový korpus. Necháme vystydnout a pak ještě vychladíme v ledničce. Můžeme zdobit šlehačkou.