Cikánské řezy

Jedna z vychytávek, jak udělat opravdu dobré domácí cukroví a vůbec se netrápit s formičkami.

Suroviny:
400 g mouky celozrnné
190 g másla
120 g cukru moučky
4 žloutky
1 lžička prášku do pečiva
na špičku nože soli
na náplň: 6 bílků
270 g jemně mletých vlašských ořechů
180 g cukru
případně ještě na ochucení lžíce skořice nebo lžíce kakaa
pikantní červená marmeláda

Postup:

1. 4 žloutky utřeme s cukrem moučkou a máslem, zapracujeme mouku s práškem a špetkou soli. Těsto rukou rozvrstvíme na vymazaný a vysypaný plech – nebo použijeme jako podklad pečicí papír. Aby se těsto nelepilo, namáčíme ruce do studené vody. Pečeme v předem vyhřáté troubě – na 150 stupňů.

2. Mezitím z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme cukr a mleté ořechy. Podle chuti můžeme přidat ještě skořici nebo kakao.

3. Když je těsto lehce do růžova zapečené, vytáhneme plech z trouby, potřeme rozmíchanou marmeládou a rozprostřeme ořechový sníh. Vrátíme do trouby a dopečeme, až povrch ztuhne.

4. Upečené těsto za tepla krájíme na úhledné tyčinky a naskládáme do krabice. Necháme uležet, ale chutná i čerstvé!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.