Chystaná rekultivace uhelného lomu ČSA nebude muset projít celým posouzením vlivu na životní prostředí

19. únor 2024 11:01

Vodní plocha, fotovoltaická a přečerpávající elektrárna a ponechání části území přirozené obnově. Tak by měla v budoucnu vypadat obnova současného povrchového uhelného lomu ČSA na pomezí Mostecka a Chomutovska. Společnost Sev.en tam ohlásila ukončení těžby uhlí na přelomu let 2025 a 2026. Pro následnou rekultivaci nebude nutné vypracovat její vliv na životní prostředí, rozhodl o tom krajský úřad.

Připomínky k plánované podobě rekultivace mají dotčené obce i ochránci přírody. Například městu Horní Jiřetín se nelíbí, že by vysoké napětí mělo vést středem zámeckého arboreta Jezeří. Arboretum ale bude podle krajského úřadu součástí budoucího národní přírodní památky.

Greenpeace se zase obává ohrožení vzácných bučin vlivem stavby přečerpávací elektrárny. Na stavbu fotovoltaické i přečerpávací elektrárny ale bude podle dokumentu, který má Český rozhlas k dispozici, krajský úřad vliv na životní prostředí posuzovat samostatně.

Obec Vysoká Pec se obávala navýšení dopravy vlivem turismu na komunikaci, která vede z obce a teď po ní jezdí do lomu nákladní doprava. Podle krajského úřadu se ale dál s touto komunikací vůbec nepočítá.

Ústecký kraj chce řešit obnovu území po těžbě uhlí komplexně

Podle krajské radní Ivy Dvořákové z ODS chce hejtmanství řešit obnovu území po těžbě uhlí jako celek a při plánování chce spolupracovat s jednotlivými obcemi a městy. Cílem je, aby těžbu uhlí nenahradily pouze sluneční elektrárny. Ty by přitom mohly pokrýt velkou část lomů ČSA i Vršany.

Aktuálně navíc běží lhůta pro podání připomínek a námitek ke změně zásad územního rozvoje kraje, a to na 14 lokalit, kde chtějí energetici solární elektrárny budova. Připomínky přijímá krajský úřad.

Spustit audio

Související