Chrudim výrazně rozšířila kapacitu Re-Use centra, nově zvládne i nábytek

4. duben 2024 07:08

Chrudimské Re-Use centrum je podstatně větší a vejde se do něj víc. Zařízení ve sběrném dvoře funguje na jednoduchém principu. Lidé do něj můžou odkládat věci, které už nepotřebují, ale je jim líto je vyhodit. A za symbolickou cenu si je pak odkoupí jiní zájemci. Nově tam bude možné pořídit třeba vyřazený nábytek.

V plechovém přístavku jsou v současné době hlavně věci z kuchyně – skleničky, hrníčky, nádobí, talíře, také ozdoby a dekorace. „Když jsem viděl, co lidé dokáží vyhodit za úžasné věci do kontejnerů, tak říkám, že je potřeba, aby se to lidem dalo nabídnout za nějaký obolus, a ty věci mohly dál sloužit,“ říká zastupitel Chrudimi Richard Herbst (ANO), který před pěti lety pomáhal myšlenku Re-Use centra prosadit.

Dobře rozjeté centrum

K původní plechové části teď přibyla regulární hala, do které je možné nepotřebné věci odkládat. „Zjistili jsme, že z toho je zajímavý výnos. Tržba se pohybuje kolem 30 až 60 tisíc měsíčně. Na to konto jsme se rozhodli rozšířit Re-Use centrum na velkoobjemové – skříň, polička, postel, stůl židle,“ říká ředitel chrudimských technických služeb Martin Netolický.

Re-Use centrum v Chrudimi už má prostory i pro nábytek

Potvrzuje také, že centrum si po ekonomické stránce vede velmi dobře. A další důvod pro rozšíření byl tlak ze strany zájemců, kteří pravidelně chodí nakupovat. „Bylo to i na základě Chrudimáků, kteří poptávali tento druh zajímavých věcí v dobrém stavu.“

Peníze, které Re-Use centrum vydělá, jsou určené na provoz městského útulku pro opuštěná zvířata.

Spustit audio

Související