Chování na rautu

17. prosinec 2012

Ptá se nás Marcela Mullerová z Liberce, jak se správně chovat na rautu: „Pracuji jako manažerka v jedné agentuře, na rauty chodím docela často a velice mě vadí chování některých lidí. Cpou se jídlem, předbíhají ve frontě a dělají spoustu dalších věcí, které nepovažuji za správné. Jak má člověk správně na rautu vystupovat?

Milan Knotek, znalec etikety: „Vy mně paní Müllerová úplně mluvíte z duše, mám stejné pocity. Někteří lidé nejsou schopni chápat, že raut není „žranice“, ale společenská událost. Kromě jídla tam máme také konverzovat, udržovat vztahy a navazovat další. Jídlo tam není cílem, ale pouze prostředkem k něčemu.“

Alena Perková, moderátorka: „Kolik jídla bychom si měli brát na talíř?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Všimněte si, že na většině rautů mále k dispozici malé talířky. Někteří lidé si je naplní vrchovatě, pak jim to padá, nevypadá to dobře. Vhodné je vzít si malou nebo střední porci a pak si jít třeba přidat, rozhodně nebudeme vypadat jako lidi, kteří trpí hlady a raut byl jedinou příležitostí, jak se najíst. Když uvidíme na rautu velké talíře, znamená to, že jsou kromě studených pokrmů připraveny i teplé, v tom případě by ale měl hostitel zajistit sezení u stolu, což u rautů není vždycky pravidlem.“

Alena Perková, moderátorka: „Když jsem na rautu, jak mám vědět, že si už mohu jít pro jídlo?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Obvykle nás k tomu vyzve hostitel, který oznámí, že je akce spojená s rautem u konce a nyní vás zvu na malé občerstvení, apod. Lidé vždycky trochu váhají, nechtějí jít první a vypadat hladově. Někdy se takový ostych řeší tak, že ke stolu přistoupí jako první pracovníci hostitele, a to není úplně správné.“

Alena Perková, moderátorka: „Jaké další největší nešvary se na rautu stávají?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Spousta lidí si jídlo z mísy bere svým příborem, a ne instrumenty, které jsou k tomu určené. Když napíchnete např. řízek svou vidličkou, často si ho pak musíte při sundavání na talíř přidržet rukou, což nevypadá dobře. No a už vůbec nepřemýšlíme o tom, že bychom si něco z rautu nechali zabalit domů, to je absolutní faux pas. Ve frontě na jídlo nepředbíháme, netlačíme se, nic nám neuteče, jídla je obvykle dost. Na rautu jíme tak, abychom mohli bez problémů konverzovat s okolím, to znamená malá sousta.“

autoři: mkt , Alena Perková
Spustit audio