Chomutov nabízí dětem na kroužky pět set korun, některé kluby je ale nebudou přijímat

18. září 2016

Chomutov nabízí rodičům dětí poukazy v hodnotě 500 korun na zájmové a sportovní kroužky.Poukazy mají pomoci rodinám, které si nemohou dovolit svým dětem kroužky hradit. Pětisetkorunový poukaz je na každé pololetí. Přesto je děti v některých sportovních klubech nebudou moci využít. Klubům vadí velká administrativa i nejistota, že peníze od města skutečně získají.

„Radnice nabízí poukázky, které zlevní kroužky pro děti od 6 do 18 let. Nerozhoduje, jaký kroužek to je,“ popisuje poukazy mluvčí Chomutova Jan Rödling.

„Je to výborný nápad, ale nikdo to s námi nekonzultoval,“ řekl ale šéftrenér Florbalu Chomutov Martin Bocian. Vysvětlil, v čem je zádrhel. Každý poukaz musí klub vyúčtovat dvakrát – jednou aby získali peníze od města, podruhé v rámci vyhodnocení projektu. Každý dotazník má několik stran.

„Pokud by měl klub dělat prostředníka mezi městem a rodičem – pak bez té administrativy,“ dodává Bocian. Podle něj by si to měl vyřídit rodič s městem.

Klubům navíc vadí nejistota, že peníze vůbec dostanou. V prováděcích předpisech je, že magistrát má na poukazy jen určitou částku. Pokud by o něj požádalo více rodičů, hrozí, že kluby by dostaly jen poměrnou část. To mluvčí města vyvrací: „Jistota je, kluby by si mohli o peníze požádat podobně jako žádají o dotaci.“

Basketbalový míč

Brát poukazy přesto nebude ani chomutovský basketbalový klub. „Prováděcí část je pro nás naprosto nečitelná,“ vysvětluje Jakub Kadlec, jednatel klubu.

Podle klubů by se měla pravidla po vzájemné konzultaci upravit. Kluby by se pak určitě poukázkám nebránily.

autor: jbe
Spustit audio