Chodské koláče zná každý, ale co ty z Krchleb? Jsou vylepšené o rum a šlehačku
Léto je časem poutí a svátků, kdy hospodyňky na mnoha místech naší země pečou výtečné sladké koláče. Asi každý zná ty chodské, ale víte, že na Plzeňsku je i obec Krchleby, kde už před desítkami let jejich recepturu ještě vylepšili? Polévají je totiž rumem a zdobí šlehačkou. Pro recept jsme si zajeli přímo do Krchleb za paní Helenou Konopíkovou, která je s rodinou peče v soukromé pekárně.
Krchlebské koláče
250 g polohrubé mouky
250 g hrubé mouky
sůl
1 sáček sušeného droždí (nebo ¼ kostky čerstvého droždí)
4 žloutky
140 ml mléka
máslo
tuk na pečení, např. Hera
citronová kůra
125 g krupicového cukru
1 kelímek smetany
mandle
rozinky
rum
1 vanilkový cukr
10 dkg moučkového cukru na posypání
Postup:
Do mísy prosejeme oba druhy mouky se špetkou soli. Přidáme droždí, změklé máslo a Heru, žloutky rozmíchané v mléce, cukr a nastrouhanou citronovou kůru.
Těsto zpracováváme asi 15 minut. Poté jej na teplém místě necháme nakynout asi půl hodiny. Poté znovu propracujeme a necháme kynout další půl hodiny.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly. Každý díl znovu propracujeme a vytvarujeme z něj rukou tenkou placku s lehce zvýšeným okrajem, kterou dáme na plech s pečícím papírem, kde necháme opět nakynout.
Ve chvíli kdy nám kyne těsto, si připravíme tvarohovou náplň, kterou potřeme koláče až k okrajům.
Povidly a mákem vytvoříme na tvarohu ornamenty dle naší fantazie. Dozdobíme mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Takto nazdobený koláč necháme ještě chvíli kynout.
Okraje koláče potřeme bílkem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C přibližně 12 minut.
Upečené koláče posypeme vanilovým a moučkovým cukrem, polijeme rumem a ozdobíme šlehanou smetanou.
Tvarohová náplň
2 měkké tvarohy
máslo (nebo tuk na pečení, např. Hera)
citronová kůra
1/2 kelímku smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Postup:
Vše smícháme dohromady a dokonale prošleháme. Můžeme ihned potírat připravené koláče.
Maková náplň
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
140 g mletého máku
mléko
špetka skořice
Postup:
V rendlíku prohřejeme mléko, přisypeme mletý mák a ostatní ingredience. Provaříme, aby směs získala i mírně tekoucí konzistenci.
Povidlová náplň
švestková povidla
rum
mletý hřebíček
Postup:
Švestková povidla za studena rozředíme malým množstvím rumu a přidáme hřebíček. Jde o to, aby získala řidší konzistenci, aby se jimi lépe zdobilo.
Historie krchlebských koláčů
Cukráři v tom dnešním slova smyslu kdysi nebyli, a tak se pekly koláče, kterým se na západě Čech říkalo „chodské“ v každé domácnosti. Kvalita a zdobení odpovídalo možnostem rodiny a nápaditosti hospodyně.
Koláče se pekly hlavně na různé poutě, svatby a další svátky. Dnes peče Helena Konopíková až 400 koláčů denně. Recept pochází od tchýně paní Konopíkové. Na koláče se dokonce pořádají zájezdy.