Chleba s olivami

Mouku volte podle chuti, ale ta špaldová je asi nejzdravější.

Suroviny:
350 g špaldové mouky celozrnné jemné mleté
2 kávové lžičky soli
250 ml vody
půl až tři čtvrtě sáčku suchého droždí
hrst černých oliv

Postup:

1. Do mouky zamícháme droždí a sůl, přilijeme vodu a vymícháme těsto. Necháme ho vykynout na dvojnásobek objemu.

2. Do silikonové formy na chleba dáme půlku těsta, poklademe černými olivami a zakryjeme druhou půlkou těsta, necháme ještě chvíli kynout.

3. Vložíme do horké trouby, vyhřáté na 200 stupňů, přidáme plecháček s vodou a pečeme asi 40-45 minut.

4. Hotový chléb vyklopíme na prkénko, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.