ČEZ daroval Ústeckému kraji 19 elektromobilů pro domovy seniorů a pečovatelské služby

31. květen 2018 16:05

Krajské domovy pro zdravotně postižené a další příspěvkové organizace Ústeckého kraje dostaly nové elektromobily. 19 aut na elektrický pohon za zhruba 18 milionů korun darovala kraji společnost ČEZ.

Nové elektromobily budou sloužit k běžnému provozu domovů, nebo k dopravě klientů – například za lékaři.

„Budou sloužit pro dopravu klientů, kteří mají omezený pohyb, do terapeutické dílny. Budeme je využívat i na drobné nákupy, případně na dopravu pošty,“ vysvětluje ředitel ústeckých domovů pro osoby se zdravotním postižením Pavol Dobiš.

Provoz elektromobilů v krajském městě si pochvaluje: „Na provoz po městě je to výborná věc. Na Golfu máme dojezd 300 kilometrů, přitom denně najezdíme od 80 do 150 kilometrů,“ dodává Dobiš.

Dva elektromobily dostaly také Podkrušnohorské domovy sociálních služeb v Dubí a Teplicích. Za benzín a naftu tím ušetří desítky tisíc korun ročně.

„Jen na pohonných hmotách máme díky elektromobilům úsporu kolem 90 tisíc. Za peníze, které ušetříme, pak můžeme koupit cokoliv – zvedáky, vany, pomůcky pro klienty, nebo jim za to můžeme dopřát nějaký kulturní program,“ vysvětluje ředitel Jaroslav Zeman.

Ústecký kraj dostal od společnosti ČEZ celkem 19 elektromobilů i s dobíjecími stanicemi.

Podle ředitele společnosti ČEZ ESCO Kamila Čermáka jde o unikátní krok krajské vlády ve střední Evropě: „19 elektromobilů najednou pro různé organizace kraje, to je příběh, který nemá obdoby. Doufáme, že se Ústecký kraj stane vlajkovou lodí elektromobility a přidají se k němu s podobnou vervou i další kraje.“

Samotný krajský úřad využívá delší dobu dva elektromobily. Pořízení dalších ale zatím kraj neplánuje.

„Do budoucna to cesta je, ale až v momentě, kdy budou mít větší dojezd,“ vysvětlil náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika z ČSSD.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související