Cestující v Ústeckém kraji si musí vyměnit čipové karty od BusLinu a TD Busu, jinak je čekají problémy

6. červen 2019 11:16

Cestující v Ústeckém kraji, kteří jezdí na čipové karty BusLinu a TD Busu, čekají problémy. Někdejší dopravce totiž kraji neposlal peníze z jízdného, a karty tak nebudou od začátku července fungovat.

Podle kraje si musí lidé časové kupóny nechat vyměnit. Jak to bude s nabitými penězi, se rozhodne až za dva týdny.

„Autobus využívám každý den, protože dojíždím do práce z centra města na okraj Boletic. Čipovou kartu využívám tedy stále – buď co práce, nebo si na ni jako rodina nabíjíme peníze na výlety či za příbuznými,“ vysvětluje Marcel Deli z Děčína.

Je držitelem jedné ze zhruba 14 tisíc karet, na které si lidé nahrávají časové kupóny, nebo je využívají jako elektronické peněženky. Po tom, co skončil s provozem autobusový dopravce TD Bus, dříve Busline, přestaly chodit kraji peníze z jízdenek.

Společnost TD Bus nezaplatila to, co měla. Začal vznikat dluh a dopravci řekli, že její náklady nést nechtějí. Proto nebudou jejich karty uznávat. Snažili jsme se tento okamžik maximálně oddálit, abychom o tom lidi mohli informovat, a dohodli jsme se, že to odstavení karet společností TD Bus a BusLine bude k 1. červenci 2019,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

O proplacení peněz z „nabitých“ karet musí rozhodnout krajští zastupitelé

Lidé si podle něj můžou časové kupóny nahrané na kartách vyměnit na informačních přepážkách. O proplacení peněz z karet společností musí rozhodnout zastupitelé kraje.

Vzhledem k tomu, že na kartách je víc jak 1,3 milionu korun, které skončily na účtech společnosti TD Bus a BusLine, musí o případné náhradě rozhodnout zastupitelstvo kraje, které bude zasedat 24. června,“ doplnil Franěk.

Podle Marcela Deliho by měl kraj vymáhat peníze na bývalém dopravci. „Kraj by se měl v první řadě snažit získat ty peníze zpátky od téhle hodně nesolidní společnosti.“

S jednatelem někdejšího TD Busu se spojit nepodařilo. Firmu už dnes vlastní noví majitelé a má i nové jméno.

TD Bus, dříve BusLine zajišťoval v minulosti autobusovou dopravu zhruba v polovině kraje. Po ekonomických a provozních problémech převzala provozování autobusů krajem zřízená společnost.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související