Cestující se pře s dopravním podnikem v Ústí. Kvůli falešné jízdence se obrátil i na policii

22. únor 2013

"Vaše jízdenka je neplatná, je falešná,“ zhruba tato slova slyšel 24letý Lukáš Veverka od revizorky v trolejbuse v Ústí nad Labem. Lístek si přitom koupil v obchodě. Odmítl zaplatit pokutu, podal trestní oznámení. Přesto ale asi nakonec bude muset 600 korun pokuty zaplatit.

„Jízdenku jsem si koupil v průchodu u Hraničáře ve vietnamském obchodě. Potom, co jsem nastoupil, jsem ji hned označil. Trolejbus se rozjel a hned mě kontrolovala revizorka, která mi oznámila, že lístek je falešný a neplatný. Nemám žádné povědomí o tom, že bych lístek nějak poškozoval nebo na něm upravoval údaje,“ říká Veverka.

Jízdenku na ústeckou MHD si ve stejném obchodě pokouší zakoupit i redaktorka Českého rozhlasu. Neuspěje, jízdenky nemají. „S touto firmou nemáme smlouvu na prodej jízdenek. Ale informace o tom, že je tam prodávali, máme,“ říká vedoucí zákaznického centra dopravního podniku Magda Pejšová.

Jízdenka, kterou se prokázal Lukáš Veverka, byla podle ní zjevně poškozená. „Nejednalo se o hladkou, běžně prodávanou jízdenku. Jízdenka, kterou prodáváme, nemá žádný chlupatý povrch, je hladká. Ale jízdenka, která nám byla předložena při kontrole, byla drsná. Měla jiný povrch,“ popsala Pejšová.

Tenhle rozdíl ale Lukáš Veverka nepoznal. „Protože já jezdím MHD opravdu jenom sporadicky, protože nejsem v Ústí velkou část roku,“ vysvětluje Veverka. Proti pokutě se odvolal. Čeká se i na výsledky zkoumání znalce, na kterého se dopravní podnik obrátil.

Lukáši Veverkovi ale podle Magdy Pejšové zřejmě stejně nezbude nic jiného než pokutu zaplatit.
„Pokud bude z naší strany skutečně uznáno, že se jedná o neplatnou jízdenku i na základě expertizy, tak bohužel pak je vztah mezi jím a prodejcem, o on to musí řešit s konkrétním prodejcem,“ dodává Pejšová.

Lukáš Veverka teď bude čekat na to, jak dopadne vyšetřování policie, které všechno nahlásil. Ta teď šetří hlavně to, jak se jízdenka dostala k obchodníkovi, který ji vlastně ani neměl prodávat.

autor: hau
Spustit audio