Cestující pisálek! S pedagogem Jiřím Kalátem na Aljašku, do Grónska, ale i třeba z Berouna do Aše

22. leden 2024

Půjdu kamkoli, pokud je to dopředu… Motto misionáře, lékaře a cestovatele Davida Livingstona si vzal za své i pondělní host mé cestovatelské talk show Jiří Kalát. Chlapík, který je na cestách snad neustále. Když zrovna ne, tak učí a stejně i tak se studenty občas cestuje. Třeba se skupinou studentů na prodloužený víkend prozkoumávat turecký Istanbul. 

A pokud není právě pedagogem, přednáší někde po republice o svých cestách světem, o životě v Estonsku, práci na Aljašce nebo v Jeruzalémě. Případně někde pořádá fotografický workshop nebo vede jako průvodce turistickou výpravu.

Bylo tak jen otázkou času, kdy jeho zážitky z cest i postřehy o cestování uslyšíte i v pořadu "Na cestách". Rozhodujícím impulzem bylo naše setkání na Cestovatelském festivalu v Pardubicích, kde navíc rodák z Havlíčkova Brodu Jiří Kalát bydlí. Nicméně rozhovor vznikl v prostředí rozhlasového mini muzea a galerie v Praze na Vinohradech…

Aljaška pracovní

Že cizí zemi poznáte nejlépe, když v ní nějaký čas žijete nebo pracujete. To je známá zkušenost. Jiří Kalát takovou má s Aljaškou - regionem, jehož samotný název už voní dobrodružstvím, exotikou a dálkami.

Pořad Na cestách s Jirkou Kalátem jsme natáčeli v rozhlasovém prostředí

Čím se tam živil náš cestovatel? Jak uslyšíte, bylo to zpracovávání ryb.

Život v Estonsku i Jeruzalémě

Čtěte také

Destinace, o kterých si v pořadu Na cestách tentokrát povídáme, jsou hodně různorodé. Pokud vás zajímá, čím zaujalo Jiřího Kaláta Estonsko - kam se mimochodem stále rád vrací - a jak vidí docela jiný život v Jeruzalémě, místě, které je v oblasti politicky neklidné, poslechněte si náš rozhovor na vlnách Českého rozhlasu.

Pro mnohé možná paradoxně právě na Blízký východ a okolí a sever Afriky míří můj host u mikrofonu nejraději.

Trénink na Grónsko nebo pěšky z Berouna do Aše

Do Grónska se Jiří Kalát chystá znovu. Byl tam totiž v létě a tak by rád poznal zajímavý největší ostrov světa i v podmínkách zimy. Mimochodem - den před natáčením našeho rozhovoru v Praze mi Jirka poslal fotografii s omrzlými vousy a zasněženými stromy v pozadí.

Čtěte také

K portrétu přidal lakonický text: "Zítra tam budu. Zdravím z Lysé hory. Trénuji tu na Grónsko".

Tak nějak to má Jiří Kalát s cestováním - dnes tady, zítra dočista jinde a za týden jakbysmet. Proto nepřekvapí ani trochu zvláštní nápad vypravit se pěšky z Berouna do Aše. Host pořadu Na cestách prý má rád neprošlapané cesty. Má jich za sebou spoustu - nedostali jsme se v rozhlasové hodince na jeho dojmy z cesty do Černobylu, na Nový Zéland, do Mexika nebo do Egypta.

Ale dovíte se například, jaké nejlepší a naopak nejhorší jídlo na cestách ochutnal.

Komáři a víkend se studenty v Turecku

V mém cestovatelském kufříku jsem tentokrát měl převahu knih.

Čtěte také

K tématu o Grónsku jednu od manželů Klempířových (které jste v pořadu také poznali), od kolegyně a kamarádky Pavly Jazairiové "Izrael a Palestina - Palestina a Izrael", ale také Karla Havlíčka Borovského. Protože Jiří Kalát pochází z Havlíčkova Brodu.

Prostředek proti komárům nás zavedl do zmiňovaného Grónska, kde si jich při poznávání přírody náš "cestující pisálek" užil až nepříjemně dost.

A protože spojuji v rozhovoru cestovatele Jiřího Kaláta i s profesí učitelskou, nemohl jsem se nezeptat na nápad vydat se se skupinou studentů do Turecka.

Víc o "školním" výletě na prodloužený víkend do Istanbulu se také můžete dovědět, když si naladíte v pondělí 22. ledna jako obvykle po 18. hodině Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice. Ale poslechnout si nás s Jiřím Kalátem můžete i z audio archivu pořadu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.