Česko sužoval prudký vítr, sníh a náledí

16. prosinec 2005

Vítr o síle orkánu zasáhl několik míst České republiky. Důsledky? Několikakilometrové kolony aut, spadané stromy, zablokované hraniční přechody a výpadky elektřiny. Na Vysočině vítr místy dosáhl síly orkánu, ve Žďárských vrších svištěl rychlostí přes 140 kilometrů v hodině. V Děčíně si dokonce nepřízeň počasí vyžádala lidský život, když na projíždějící auto spadl silném poryvu větru strom. Devětačtyřicetiletý řidič byl na místě mrtvý. Kvůli silnému větru byl do sobotního rána pro návštěvníky uzavřen i Pražský hrad.

Stovky poruch evidují energetici kvůli silnému větru a padajícím stromům na území celé republiky. Problémy jsou opět také na Valašsku, kde některé obce byly před časem kvůli sněhové kalamitě bez proudu i několik dní. Časté výpadky elektřiny zavinil silný vítr například v Ústeckém kraji. Hasiči tam mají za sebou v posledních hodinách téměř 60 výjezdů. Podle operačního důstojníka není v kraji region, který by živel vynechal.

Síly orkánu dosahoval odpoledne vítr v severozápadních částech kraje Vysočina. Ve Žďárských vrších meteorologové naměřili přes 140 kilometrů v hodině. Na řadě silnic od poledne padají stromy. Hasiči a cestáři museli povolat zálohy. Některé silnice spolu s policisty uzavřeli a stromy budou uklízet, až se vítr utiší. Po setmění se vyjasnilo a silnice začaly namrzat. Záchranáři vyzývají řidiče, aby pokud možno nevyjížděli. Vichřice způsobuje i vážné problémy v zásobování elektřinou. Zřejmě až do sobotního rána budou bez elektřiny v mnoha obcích v severní části Žďárska a na Novoměstsku. Během noci se podle mluvčí energetické společnosti E.O.N. Boženy Herodesové může situace ještě zhoršit.

Hory pod přívaly sněhu

Horská služba ve většině českých hor vyzvala turisty, aby nevycházeli. Podle meteorologů vítr během noci mírně zeslábne a ochladí se. To znamená další nebezpečí - bude se tvořit náledí.

Hřebeny Krkonoš zasáhla vichřice, vítr na hřebenech přesáhl 100 kilometrů za hodinu a stále hustě sněží. S vánicí bojují silničáři i na Trutnovsku, kde jen za dopoledne místy připadlo až 25 centimetrů nového sněhu a vytvářejí se závěje. K jízdě do Krkonoš je potřeba nejvyšší opatrnosti. Povětrnostní podmínky se mají podle meteorologů odpoledne navíc ještě výrazně zhoršit. V Krkonoších také ode dneška platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

V Krušných horách od noci napadlo padesát centimetrů nového sněhu. Kvůli větru jsou v oblasti Klínovce a Božího Daru zavřené vleky a nejede ani sedačková lanovka. Neupravují se ani sjezdové a běžecké trasy. Silnice na Klínovec je neprůjezdná. Česko-německý hraniční přechod na Božím Daru musel být uzavřen. Silný vítr fouká v celých západních Čechách a meteorologové varují, že může způsobit škody na majetku a lesních porostech. Řidičům také doporučují snížit rychlost, protože náhlý boční náraz větru může učinit auto neovladatelným, případně ho vytlačit ze silnice.

Sněhové bouře komplikují situaci na rakouských silnicích. V Tyrolsku platí 4. stupeň lavinového nebezpečí. Silné vichřice zasáhly už i Horní Rakousko, Burgenland a Štýrsko.

Kvůli vichru se do sobotního rána uzavřely i brány Hradu

Pražský hrad je kvůli silnému větru pro návštěvníky uzavřen. Podle prezidentova tiskového mluvčího Petra Hájka je nebezpečí pádu tašek ze střech. Mluvčí dodal, že preventivní opatření tohoto druhu Hrad vyhlásil poprvé za posledních několik let. Od sobotního rána bude areál otevřen v obvyklém režimu. Správa Hradu tak rozhodla na základě prognózy Českého hydrometeorologického ústavu, kterou si vyžádala.

Vánoční tržiště na Staroměstském i na Václavském náměstí v Praze se provozovatel trhů rozhodl kvůli sílícímu vichru uzavřít. Společnost Taiko je vyklízí společně s městskou policií. Opatření platí zatím jen pro tento den. Pokud ale bude i zítra silný vítr, zůstanou tržiště uzavřena. Kolem vánočního stromu na Staroměstském náměstí bude vytvořen ochranný kordon, a to pro případ, že by se 22 metrů vysoký strom v silném poryvu větru zlomil.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

autoři: mkp , aja , mam , par
Spustit audio