Česko má jednu z nejhustších sítí poskytovatelů zdravotní péče v EU. Chybí ale zdravotní personál

22. únor 2024

Ústecký kraj má podle údajů ministerstva zdravotnictví nejmíň praktických lékařů na počet obyvatel v Čersku. 42 procent z nich je navíc starších 60 let. Ještě horší situace je u praktických lékařů pro děti a dorost. Polovina z nich už dosáhla věku 60 let a noví lékaři nepřicházejí, konstatuje krajský radní Radim Laibl z hnutí ANO.

Už před 12 lety psaly regionální noviny o tom, že v Ústeckém kraji schází praktičtí lékaři a od té doby se situace nezlepšila. Proč k nám do kraje mladí doktoři nechtějí?

„Domnívám se, že jedním z důvodů je to, že Ústecký kraj nemá lékařskou fakultu. To znamená, že v okamžiku, kdy náš systém vychová děti od mateřské školky po střední školu, a ty děti se chtějí věnovat medicíně, musí kraj opustit. Pravděpodobnost, že se vrátí, je mnohem menší, než kdybychom tu lékařskou fakultu měli,“ vysvětluje Laibl.

Stipendijní programy pro budoucí zdravotníky

„Tyto programy fungují už dlouho. Nově jsme jimi pokryli i střední školy, abychom mladé lidi podchytili co nejdříve. Navýšili jsme i možné měsíční příjmy pro lékaře a zdravotní sestry. Podmínkou tohoto stipendia je, že po absolutoriu bude ten člověk působit na území Ústeckého kraje po tři roky,“ přibližuje Radim Laibl.

Studenty medicíny se snaží kraj oslovit jak nepřímo, prostřednictvím sociálních sítí, nebo bannerů, tak i přímo, kdy se snaží prostřednictvím lékařských fakult za studenty vyjet a nabízet jim možnosti uplatnění po studiu.

Jak se kraj staví k nemocnicím, které nezřizuje? Pracuje vůbec kraj s daty o maturantech přijatých na medicínské obory? A proč se studující zdráhají stipendia přijmout? To vše a mnohem více se dozvíte ve výše přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio