České Švýcarsko si připomíná rok od největšího ničivého požáru. Jeho likvidace trvala tři týdny

19. červenec 2023 10:03

V těchto dnech si Česko připomíná téměř rok od ničivého požáru v Národním parku České Švýcarsko. Požár loni zasáhl asi 15 procent rozlohy celého chráněného území. Na uhašení požáru se podílelo přes 6 tisíc hasičů. Oheň tehdy zasáhl také tři domy na Mezné.

Na pořádek v národním parku budou od srpna dohlížet další 2 noví strážci. Na výročním briefingu to uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL): „Posílili jsme personálně správu národního parku, kde přibydou 3 zaměstnanci, 2 jako správci, jeden jak odborný specialista na požární bezpečnost a připravenost.“

Během posledního roku ve špatně dostupných místech parku přibyly 3 vaky s vodou. Každý z nich má kapacitu 50 tisíc litrů vody. Dalším opatřením je například bezpečnostní těžba kůrovcového dřeva v okolí obcí v Českém Švýcarsku.

Před požárem mají včas varovat pravidelné hlídky zaměstnanců parku, vysvětluje ředitel Národního parku Petr Kříž: „U nás jsou aktivovány tzv. monitorovací hlídky, které nedělají pouze strážci, ale většina dalších zaměstnanců, protože na místech dalekého rozhledu kolegové hodnotí, posuzují dálkovým dohledem park ve večerních a ranních hodinách.“

Největším problémem zůstává podle ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka velké množství kůrovcového dřeva v bezzásahových zónách. A chybí také systém včasné detekce požáru.

„Nejenom tím, že budu  mít nějakou požární hlídku, která se bude dívat z rozhledny s triedrem, jsou to věci, které se dají řešit opravdu technickými prostředky a nemusí to v žádném případě být jenom drony, ale tzv. systém např. Firewatch a další, které jsou třeba nasazeny na Slovensku,“ popisuje Vladimír Vlček.

Od července v Česku s hašením požárů ze vzduchu pomáhají také 2 zapůjčené vrtulníky Blackhawk. Ty budou hasičům k dispozici do 15. září.

 

Spustit audio