Česká obchodní inspekce se zaměřuje na kontroly respirátorů – řeší desítky podnětů na jejich prodej

12. únor 2021 15:17

Obyvatelka Ústí nad Labem si v e-shopu lékáren Dr. Max objednala respirátory FFP2, dostala ale úplně jiné. Řetězec lékáren se hájí doprodejem na výjimku České obchodní inspekce. Právě na prodej respirátorů se inspektoři speciálně zaměřují, a to i ve spolupráci s kolegy z celé Evropy.

Česká obchodní inspekci řeší podle mluvčího Jiřího Fröhlicha desítky podnětů od lidí a v jednotlivých případech se na ni obracejí i různé organizace.

„Třeba společnost Kverulant, upozorňující nás na různé respirátory, které jsou na trhu údajně neoprávněně. Všechny podněty aktuálně vyhodnocujeme – je potřeba opravdu kontrolovat, jestli se opravdu jedná o respirátor, který na trhu nemá být, nebo je na trhu na základě výjimky,“ vysvětluje Fröhlich.

Místo FFP2 Premium KN95

Právě na prodej na základě výjimky pravděpodobně narazila i paní Lenka z Ústí nad Labem.

Před dvěma týdny si v e-shopu lékáren Dr. Max objednala sadu respirátorů FFP2 Premium. Na webu k nim byl i certifikát Výzkumného ústavu bezpečnosti práce.

„Ve chvíli, kdy jsem ty respirátory vyndala, zjistila jsem, že držím v ruce balení 10 respirátorů KN95, které už jsme předtím obdrželi od státu pro naše seniory,“ popisuje paní Lenka.

Na reklamaci e-shop týden nereagoval. Rychlá reakce se podle paní Lenky dostavila po týdnu, po druhém e-mailu.

„Informovala jsem prodejce o tom, že kvůli jejich nečinnosti budu podávat podnět na ČOI. Na rozdíl od toho prvního e-mailu reagovali během pár minut. Druhý den ráno se mi ozvali znovu s tím, že mi vrátí peníze, případně zašlou nové balení. Omlouvali se mi s tím, že budou také prověřovat své sklady, jestli tam nedošlo k nějakému pochybení,“ dodává paní Lenka.

Podle Dr. Max šlo o schválenou ýjimku. Navíc už respirátory KN95 neprodávají

Mluvčí řetězce Dr. Max Michal Petrov odmítl, že by prodávali méně kvalitní a neschválené zboží.

„V tomto případě šlo o doprodej zboží, jehož prodej byl na základě výjimky ČOI dočasně umožněný v loňském roce a ta výjimka je stále účinná. Ta dočasnost vůbec nesouvisí s nějakou nedostatečnou kvalitou produktu – ta byla naopak potvrzena dvěma certifikačními autoritami. Pokud vím, tak tento výrobek už není nikde v prodeji,“ dodal Petrov.

Česká obchodní inspekce se tímto případem nezabývala, protože se na ni paní Lenka nakonec neobrátila.

Spustit audio

Související