Češi vynikají ve stolním táhlovém hokeji. Na turnaje se může přihlásit každý

8. duben 2013

Malý plastový hokej, kde hráče ovládají táhla, zná skoro každý. Hráli jsme ho v dětství a mnozí z nás ho hrají se svými dětmi. Propadá mu stále více lidí. Úspěchy zaznamenávají i ženy. Češi jsou v něm mistři, podařilo se jim dobýt celou Evropu.

Stolní táhlový hokej vychází z klasického ledního hokeje.

„Pravidla vycházejí z povahy té hry. Figurky představují hokejisty na táhlech, ta jsou vedena pod hrací plochou, ovládají figurky a oba soupeři hrají proti sobě najednou," popisuje pravidla hry Jakub Hasil, který vede klub táhlového hokeje v Mostě.

"Cílem je nějakým způsobem došťouchat puk soupeři do brány. Neplatí ale gól, který vyletí z brány. Když plastový puk naráží na plastovou síťku, rychle vyletí a nejde to poznat. Neplatí tedy gól, který nezůstane v bráně," dodává.

V táhlovém hokeji pořádají kluby turnaje. Přihlásit se do nich může úplně každý. Na turnaj v táhlovém hokeji v Mostě přišel do jedné ze základní školy i malý Petr. Táhlový hokej začal hrát doma s rodiči.

Turnaj v Mostě je jeho první. Moc se mu ale nedaří, hned první zápas prohrál. Mnohem úspěšnější je Ondřej Černý, mistr světa a kapitán české reprezentace v táhlovém plastovém hokeji.

„Do reprezentace se dá dostat poměrně složitě. Pro mezinárodní soutěže jako jsou mistrovství Evropy nebo světa se nominuje pět hráčů - mistr ČR v mužích, mistr ČR v juniorech, mistryně v ženách, já nastupuji jako hrající kapitán a jedno místo zbývá pro nominaci hráčů jednotlivců," popisuje Černý složení reprezentace.

V Mostě nastoupily ženy v růžových trikotech a nápisem Ladies. Jejich kapitánkou byla Lucie Eckertová, mistryně České republiky v táhlovém plastovém hokeji.

„K táhlovému hokeji jsem se dostala díky synovi, se kterým jsem chodila na kroužek. Pak jsme se domluvily i s ostatními maminkami dětí, které do kroužku chodí, že bychom je takto podporovaly, aby viděly, že i dospělí si dokážou hrát,“ vysvětlila Lucie.

Zahrát si může i hráč z ulice

Na turnaj stolního hokeje se může zapsat kdokoliv. „I hráč z ulice. Pokud někdy už hrál, najde soupeře odpovídající úrovně. Turnajem se hráči postupně propracují výkonnostně k sobě," zve Jakub Hasil.

Turnaje se konají každý měsíc. Jejich rozpis najdete na webu tahlovyhokej.cz. Pokud jste dostali chuť si táhlový hokej zahrát, pak se podívejte na stránky www.v-moste.cz, kde jsou vypsány pravidelné veřejné turnaje.

autor: jbe
Spustit audio