Češi milují mák a ten bílý je pokladem s oříškovou příchutí

Máku je až 100 druhů. Některé jsou léčivé, jiné plevelné nebo okrasné. V potravinářství je nejdůležitějším druhem mák setý. Zemědělci ho pěstují pro olejnatá semena, která mohou mít nejrůznější barvy: bílá, žlutá, okrová, červená, fialová, hnědá, modrá, šedá a černá. Největší uplatnění mají mák bílý, šedý a černý. Všechny obsahují velké množství vápníku.

Ve střední Evropě se nejvíc využívá modrosemenný mák. Má vysoký obsah oleje a často se s ním nahrazuje drahý olivový olej. Mák se taky lisuje pro výrobu makového mléka. Bez olejného máku se neobejdou především cukráři a pekaři, a to jak na slané pečivo, tak především jako náplně do buchet a na zdobení koláčů. Nejčastěji jíme mák v období největších svátků kolem Vánoc a na Velikonoce.

Mák pochází z přední Asie, konkrétně z Malé Asie, Zakavkazí, Íránu a Turkménie. Údajně se tam pěstoval už v neolitu, tedy asi pět tisíc let před naším letopočtem. U nás je doložený výskyt máku kolem roku 500 a následně i u Maďarů, Rakušanů a Němců. Mák je oblíbený hlavně u slovanských národů, proto se objevuje i v místopise. V Česku máme dva Makovy, u Svitav a u Tábora, na Slovensku je Makov v okrese Čadca.

Mák ve farmacii

Mák se často využívá při dietách. Například při bezlepkové dietě, dietě při osteoporóze nebo dietě při dně. Listy, stonek a nezralé makovice opiového máku obsahují nebezpečné alkaloidy, jako třeba morfin, opium, kodein a thebain. Semeno tohoto máku se nevyužívá.

Morfin snižuje vnímání bolesti, vyvolává spánek a pocity slasti. Ovlivňuje také centrální nervový systém a dýchání. V lékařství se užívá jako silné analgetikum, které je ale návykové. Z opiového máku se nelegálně vyrábějí drogy. Největšími producenty opia jsou Afghánistán, Barma, Pákistán a Mexiko. V mnoha zemích se mák vůbec pěstovat nesmí.

Bílý mák a jeho pěstování

Bílý mák má stejné vlastnosti jako nejběžnější modrosemenný. Dá se tedy využít např. v cukrářství a pekařství. „Bílý mák má ořechovou chuť a zákazníci to moc nemají rádi. Navíc je na trhu téměř nedostupný a poměrně drahý. V našem pekařství ho tedy nepoužíváme, dáváme přednost tomu klasickému černému,“ popisuje pekařská technoložka Aneta Frydrychová z Pekařství Frydrych v Říčanech u Prahy.

„Bílý mák se pěstuje úplně stejně jako všechny ostatní máky. Ale protože je vzácnější, nevyšlechtěný, tak víc poléhá a nemá tak vysoké výnosy,“ říká soukromý zemědělec z obce Dříteň u Českých Budějovic. „Při pěstování máku je nejdůležitější udržet pole bez plevele. Musíte tedy používat takovou chemii, která plevel zlikviduje, ale mák nechá. Doma na zahrádce je to jednodušší, protože plevel jednoduše vytrhnete.“

Při skladování máku je pak důležité ho mít v suchu v uzavřené nádobě a především nepoškozený. Natlučená semena máku totiž žluknou.