Češi jsou národem, který ryby moc nebaští. To ala neplatí v královéhradecké restauraci Aquarium
Celé prázdniny s Habadějem cestujeme po východních Čechách a mapujeme pro vás kde se dobře vaří. Už jsme ochutnali ledacos a možná, že jste si některé recepty, které zazněly z Habaděje, také doma vyzkoušeli.
Obecně je známo, že Češi jsou národem, který moc nebaští ryby. A to je škoda, protože ryby jsou pro naše zdraví velmi prospěšné a když se dobře upraví, chutnají báječně!
Naší další zastávku byla Nová Plachta v Hradci Králové, kde v Rybí ulici najdete restauraci Aquarium. Jak nám řekl provozovatel restaurace Jiří Bodlák, otevřena byla v březnu 2012 ve středomořském konceptu a ochutnat tady můžete italskou, francouzskou, španělskou ale i řeckou kuchyni.
Jiří Bodlák nám doporučoval ochutnat grilované krevety, vlkouše nebo chobotnici. Výjimkou nejsou ani ryby, které v obchodě běžně neseženete. Před měsícem tam kuchaři filetovali před hosty padesátikilového mečouna, z kterého se následně celý víkend připravovaly rybí dobroty.
Srpen je v restauraci Aquarium ve znamení španělské kuchyně a tak jsme si společně s kuchařem Miroslavem Barcíkem připravili typicky španělské jídlo, paellu s mořskými plody. Paella se připravuje v jedné pánvi a také se v ní i servíruje. Záleží jen na vás, jak bude barevná a co do chuti rozmanitá.
V restauraci ochutnáte pravé Středomoří a při čekání můžete sledovat přípravu jídel v otevřené kuchyni nebo se kochat pohledem na mořské akvárium. Čas od času jsou tady také živá hudební vystoupení. Nechybějí kvalitní vína, proslulá sangria, míchané nápoje a domácí limonády.
Španělská paella chutnala báječně! Až do restaurace Aquarium zavítáte, zcela určitě přehodnotíte vztah k rybímu masu ve vašem jídelníčku.
My jsme si jídlo dopřáli ve venkovní části restaurace, kde k naprosté dokonalosti stačilo už jen slyšet zpovzdálí šplouchání mořských vln.
Romantiku a absenci moře můžete ale vylepšit procházkou do PETROF Gallery a pro milovníky zvířat doporučujeme navštívit nedalekou jízdárnu nebo také ohradu, kde se pasou divocí koně.
Související
-
Kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Platí i pro centrum Walzel v Meziměstí a restauraci u Švejka
S naším prázdninovým seriálem Kde se dobře vaří, tam se dobře daří, se dnes vydáme až na samotnou hranici s Polskem, do Měziměstí. Našim cílem bylo centrum Walzel.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.