Červnová procházka oblohou

1. červen 2003

(vysíláno v Planetáriu 1./3. června 2003)

Po setmění můžeme pozorovat k západu se klonící souhvězdí Lva, Panny a Vah. Kromě nich nás nízko nad jižním obzorem zaujme naoranžovělá hvězda Antares. Je nejjasnější hvězdou v souhvězdí Štíra. Vzhledem k tomu, že v červnu začíná léto, můžeme pozorovat již i souhvězdí letní. Kolem půlnoci nad jihovýchodem svítí "letní trojúhelník", který vytyčují hvězdy Deneb, Altair a Vega.
Planet si v letošním červnu moc neužijeme. Merkur, Venuše i Saturn se totiž skrývají ve slunečním svitu. Večer nad západním obzorem zachraňuje čest největší planeta naší sluneční soustavy Jupiter, kterou nalezneme na pouti ze souhvězdí Raka do souhvězdí Lva. Ve druhé polovině noci pak vychází v souhvězdí Vodnáře načervenalý Mars.
A teď k úkazům. Po jejich květnové smršti, zakončené 31. května zatměním Slunce přichází tak trochu půst. 5. června se k Jupiteru přiblíží Měsíc. O den později projde Měsíc poblíž Regula - nejjasnější hvězdy souhvězdí Lva. Blízko se bude nacházet i Jupiter. 19. června bude Měsíc v blízkosti Marsu.
Významný okamžik, o kterém jsme se v úvodu zmínili, nastane 21. června. Ve 20 hodin a 49 minut středoevropského času vstoupí Slunce do znamení Raka a letním slunovratem začíná astronomické léto. Věřme, že nastane i to kalendářní, s odpovídajícím počasím.
Pro úplnost ještě měsíční fáze: 7. června bude Měsíc na večerní obloze v první čtvrti, zapadá před půlnocí. Úplněk pozorovatelný po celou noc nastane 14. června. O týden později, 21. června, kdy vychází až po půlnoci, bude náš souputník v poslední čtvrti. 29. června pak Měsíc neuvidíme, bude totiž v novu.

Miroslav Zimmer

Nebudete-li pozorovat, můžete si s námi během měsíce června zasoutěžit - pokud jste pozorovali v květnu některý z astronomických úkazů, na které byl tento měsíc neobyčejně bohatý. Nabídl nám přechod Merkuru přes sluneční kotouč, zatmění Měsíce a konečně i částečné prstencové zatmění Slunce. Napište nám své zážitky a dojmy z pozorování některého z uvedených jevů na naši mailovou adresu! Nejlepší dopisy zveřejníme v pořadu i na internetu a jednoho z vás (toho, jehož dopis bude nejzajímavější) odměníme Hvězdářskou ročenkou 2003 a mapou Praha astronomická. Obě publikace jsou z produkce Hvězdárny a planetária hl. města Prahy. Uzávěrka pro tuto dlouhodobou soutěž je ve středu 25. června. Výsledky se dozvíte v Planetáriu 6. a 8. července.

Spustit audio