Bývalý pivovar v Karlových Varech: Bezdomovci, ruiny a plány na novou výstavbu

17. duben 2024 10:45

Bývalý pivovar v karlovarské čtvrti Rybáře není už dlouho znám jen svou historií výroby piva. Spíše se stal symbolem nepořádku a nedostatečné péče. Ruiny tohoto pivovaru dlouhá léta obývají bezdomovci a narkomani.

Pan Karel, jeden z obyvatel nedalekého domu, popisuje situaci jako trvalý problém: „Bezdomovci tady řádí, zapalují ohně. Děti tam chodí často, furt se tam něco děje. Dívám se na to už šest, nebo sedm let.“

Firma vlastnící areál teď městu slibuje, že do tří měsíců začne s demolicí. Své rozhodnutí ale podmínila nutnou změnou územního plánu. „Tohle mě vede ještě víc k utvrzení, že kdyby investor chtěl, už dávno mohl stavby odstranit. Jsem přesvědčen, že ten stávající stav tam je proto, protože si investor přeje mít nějakou páku na město,“ uvedl před hlasováním zastupitelů o požadované úpravě územního plánu Adam Klsák z opoziční Karlovarské občanské alternativy.

Reagoval tak na čestné prohlášení investora, který demolici areálu sice slibuje, rozhodnutí zastupitelů si ale klade jako podmínku.

Pivovar by měla nahradit nová výstavba

„Nemám důvod mu nevěřit, pokud mi slíbí, že do 90 dnů území srovná alespoň do té míry, aby tam budovy nestály a neshlukovaly se tam osoby bez domova. My jsme ten pozemek neprodávali, nebyli jsme ti, kteří s ním jednali. Přišli jsme k nějaké situaci a tu se snažíme napravit,“ říká primátorka Andrea Pfeffer Ferklová z hnutí ANO.

Podle ní patří umožnění demolice bývalého pivovaru mezi městské priority I s ohledem na to, že úprava územního plánu, podle ní pouze napravuje problematické rozhodnutí městských zastupitelů z roku 2010. „Měly by tam vzniknout bytové domy. Lokalita by měla rozšířit možnost dostupného bydlení v Karlových Varech,“ dodala primátorka.

Zastupitelé požadovanou úpravu územního plánu schválili. K demolici pivovaru pro budoucí výstavbu má dojít do 90 dnů od chvíle, kdy investor dostane od stavebního úřadu o změně územního plánu všechna potřebná potvrzení.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio