Buchta se švestkami
Anebo s jiným ovocem, můžete vyzkoušet variaci i s kyselejšími druhy – například s rybízem nebo angreštem.
Suroviny:
1 a čtvrt hrnku polohrubé mouky
kelímek bílého jogurtu (200 g)
5 lžic třtinového cukru
2 vejce
půl sáčku kypřicího prášku
špetka soli
na drobenku: 2 lžíce cukru
2 lžíce hrubé mouky
1 lžíce másla
vanilkový cukr
skořice
tuk a mouka na plech
švestky
Postup:
1. Švestky rozkrájíme a vybereme pecky.
2. Smícháme jogurt s cukrem, vejci a solí, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva a dáme těsto na vymazaný a vysypaný plech. Je-li příliš hutné, přidáme trošku mléka.
3. Na těsto těsně vedle sebe naklademe švestky, poprášíme skořicí a vanilkovým cukrem a posypeme drobenkou z cukru, mouky a másla. Můžeme využít i švestky konzervované – nejlépe sterilované ve sklenici bez cukru a vody.
4. Upečeme ve středně předehřáté troubě.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.