Bublanina s ovocem

Ovoce je sice nejzdravější čerstvé, ale v letním jídelníčku nesmí chybět ani variace na klasiku - bublanina. Navíc umožní zpracovat i kyselejší druhy, jako je rybíz nebo angrešt.

Suroviny:
300 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
200 ml mléka
2 vejce
130 g cukru moučky
80 g hery nebo másla
ovoce – zhruba půl kg
tuk a mouka na plech (nebo pečicí papír)

Postup:

1. Změklou heru nebo máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

3. Střídavě přidáváme do utřeného tuku po lžících mléko a část mouky prosáté s kypřícím práškem.

4. Zbytek mouky vmícháme najednou, pak zlehka vmícháme sníh.

5. Hotové těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme předem vymazali a vysypali moukou.

6. Ovoce poprášíme moukou (nepropadne pak až ke dnu) a vyskládáme ho na povrch těsta.

7. Pečeme ve středně předehřáté troubě asi 40 až 45 minut. Špejlí zkusíme, je-li těsto propečené. Krájíme raději až po vychladnutí.

Dobrou chuť vám přeje Anna Pučálková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.