Brynzový koláč
Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.
Hlavní ingrediencí je brynza – měkký, míšený a solený sýr vyráběný z hrudkového ovčího mléka, někdy i kravského či kozího. Na Slovensku se začala podomácku vyrábět nejspíš vlivem Valachů v 15 století. V 18. století vznikly u našich východních sousedů slavné brynzárenské manufaktury.
Zajímavý je postup samotné výroby. Mléko se nechá takzvaně zaschnout, čímž vznikne hrudkový sýr. Ten se přenese do brynzárny, kde se třídí a umývá vodou. Poté se nechá vyzrát při 20 °C v sýrařských vanách. Následně se z tohoto sýra odstraní kůra, vytlačí se z něj přebytečná tekutina (syrovátka) a rozdrtí se. Rozdrcená bílá hmota se posolí a rozetře na válcích.
- 1 balíček listového těsta
- 250 g brynzy
- 250 g tvrdého sýru
- 500 g tvarohu
- 3 lžíce kopru
- 1 vejce
U Slováků je to velmi oblíbená součást jídelníčku. Čerstvá brynza je skvělá jen s najemno nakrájenou cibulku, natřená v silné vrstvě na pořádný krajíc chleba.
Vy se můžete pustit do slíbeného pečení brynzového koláče.
Postup:
- Těsto rozdělíme na poloviny.
- Jednu vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem.
- Z brynzy, tvarohu, sýru a kopru umícháme hladkou náplň a rozetřeme ji na těsto.
- Vyválíme druhou polovinu těsta a přiklopíme těsto s náplní.
- Okraje přitlačíme, povrch jemně propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme 45 minut v troubě rozehřáté na 180 stupňů.
Související
-
Jáhlové knedlíky bez masa
Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.
-
Slovenská kapustnica
Se čtvrtečním Apetýtem zavítáme opět na Slovensko. Připravíme si jídlo, které je tradiční součástí štědrovečerní večeře i silvestrovských oslav. Zasytí i zahřeje!
-
Sýrové kuličky
V dnešním Apetýtu sáhneme po jednoduché, slané pochutině, kterou můžete nabídnout návštěvě nebo připravit na rodinou oslavu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.