Brněnské kino Scala zůstane kvůli špatné statice nadále uzavřené. Komplikuje to i pořádání festivalů

31. červenec 2023 15:00

Konání mezinárodního seriálového festivalu Serial Killer v září komplikuje uzavření Univerzitního kina Scala. Městský dům, ve kterém sídlí, budou i v září zkoumat statici.

Kontrola, která začala o letních prázdninách, potrvá o měsíc déle, než bylo v plánu. Experti zjistili, že konstrukce budovy je v horším stavu, než se předpokládalo.

„Musíme zajistit nosnou konstrukci kovovými výstuhami,“ vysvětluje mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Kino Scala je tradičním dějištěm festivalu Serial Killer. Jeho zakladatelka Kamila Zlatušková říká, že tyto prostory nemají adekvátní náhradu, ale i tak zkouší sehnat jiné útočiště. „Festival to neohrozí, už v době covidu jsme se s tím poprali,“ dodává.

Alternativní scénu hledá i Simona Kostrhunová, projektová manažerka Divadla Bolka Polívky, které se Scalou sdílí střechu. „Program nerušíme a naše diváky budeme v nejbližších dnech informovat.“

Náhradní místo konání si musí zajistit i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který ve Scale v září plánoval třídenní konferenci.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související