Bramborový koláč
Neznám vděčnější plodinu pro vaření – z brambor uděláte úplně všechno, dokonce i sladký „linecký“ koláč.
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
250 g studených vařených brambor
90 g cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek
2 vejce
2-3 lžíce másla
pikantní, nejlépe červená marmeláda
pečicí papír
případně cukr moučka na posypání
Postup:
1. Máslo utřeme s cukrem a jedním vejcem, přidáme vanilkový cukr, jemně nastrouhané vařené studené brambory a nakonec mouku s prosátým kypřicím práškem. Vypracujeme těsto.
2. Těsto rozválíme na placku, přeneseme na pečicí papír na plechu, potřeme marmeládou, z odkrojků těsta vyválíme tenké hádky a vytvoříme z nich na marmeládě mřížku, potřeme ji rozkvedlaným vajíčkem a dáme koláč do středně předehřáté trouby péci.
3. Po zchladnutí můžeme upečený koláč ještě pocukrovat cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.