Bramborové rohlíčky

Zbyl kousek uzeného a pro rodinu je to málo? Upečte bramborové rohlíčky s uzeným masem!

Suroviny:
100 g tuku
100 g polohrubé mouky
100 g vařených brambor
sůl
na náplň: 100 g uzeného masa
30 g strouhanky
půl cibule
2 vejce
kmín

Postup:

1. Brambory nastrouháme na mrkvovém struhadle nebo prolisujeme, přidáme tuk, mouku a trochu soli a vypracujeme těsto. Půl hodiny ho necháme odpočinout.

2. Maso umeleme nebo nadrobno nasekáme, přidáme drobně krájenou cibuli, strouhanku a spojíme jedním vajíčkem, případně trochu dosolíme, ale uzené je většinou slané dost.

3. Těsto vyválíme na kulatou, asi 3 mm silnou placku, rozkrájíme na trojúhelníky, na horní okraje položíme lžičkou trochu náplně a stočíme do rohlíčků.

4. Rohlíčky naskládáme na pečicí papír na plech, pomažeme je rozkvedlaným vajíčkem a posypeme kmínem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě a podáváme teplé.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.