Bramborové lívance

Zbylo vám trochu vařených brambor? Rozhodně je nevyhazujte

Suroviny:

250 g uvařených brambor

250 g polohrubé mouky

250 ml mléka

půl kostičky droždí nebo celý sáček sušeného droždí

1-2 vajíčka

trochu soli

tuk na smažení

marmeláda a kysaná smetana nebo našlehaný tvaroh na ozdobu

Postup:

  1. Studené vařené brambory najemno nastrouháme, posypeme moukou smíchanou se suchým droždím (nebo připravíme kvásek), přidáme vejce, trochu soli a vlahé mléko a zaděláme těsto.
  2. Necháme hodinu kynout pod utěrkou v teple.
  3. Pak odebíráme kousky těsta, lžící namočenou ve studené vodě je na pánvi s rozehřátým tukem roztáhneme do placičky a po obou stranách do zlatova usmažíme.
  4. Mažeme marmeládou podle chuti, zdobíme kopečkem kysané smetany nebo mírně oslazeného našlehaného tvarohu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.