Bramborové lívance
Zbylo vám trochu vařených brambor? Rozhodně je nevyhazujte
Suroviny:
250 g uvařených brambor
250 g polohrubé mouky
250 ml mléka
půl kostičky droždí nebo celý sáček sušeného droždí
1-2 vajíčka
trochu soli
tuk na smažení
marmeláda a kysaná smetana nebo našlehaný tvaroh na ozdobu
Postup:
- Studené vařené brambory najemno nastrouháme, posypeme moukou smíchanou se suchým droždím (nebo připravíme kvásek), přidáme vejce, trochu soli a vlahé mléko a zaděláme těsto.
- Necháme hodinu kynout pod utěrkou v teple.
- Pak odebíráme kousky těsta, lžící namočenou ve studené vodě je na pánvi s rozehřátým tukem roztáhneme do placičky a po obou stranách do zlatova usmažíme.
- Mažeme marmeládou podle chuti, zdobíme kopečkem kysané smetany nebo mírně oslazeného našlehaného tvarohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.