Bramborové dalamánky
Zbyly vám brambory? Nevadí, dají se využít na speciální dalamánky!
Suroviny:
500 g hladké mouky
4 vařené studené brambory
1 sáček sušeného droždí
1 lžička soli
asi 200 ml vlažné vody
Postup:
1. Studené brambory nastrouháme na mrkvovém struhadle do mísy, prosypeme moukou se sušeným droždím, osolíme, přilijeme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.
2. Pak na pomoučeném válu tvarujeme oválné dalamánky, naskládáme je na pečicí papír na plechu, potřeme vodou a v troubě vyhřáté na 185-190 stupňů upečeme – trvá to asi 15 minut.
3. Podáváme s domácími pomazánkami nebo jako přílohu k vydatnější polévce, ke guláši nebo prokrojíme a obložíme plátkovým sýrem, uzeninou a listem salátu a podobně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.