Bramboračka s houbami

Asi ne nadarmo se říká - kolik kuchařek, tolik bramboraček. Zkrátka v každé rodině ji vaříme trochu jinak, ovšem taky je ve většině rodin na repertoáru těch nejoblíbenějších…

Suroviny:
4-5 brambor
1-2 mrkve
1 petržel
čtvrtka celeru
2 hrstky sušených hub předem namočených ve studené vodě
1 cibule
česnek
sůl
pepř
majoránka
2 hrstky ovesných vloček
kousek másla
zelená petrželka

Postup:

1. Brambory a kořenovou zeleninu oloupeme nebo oškrábeme, nakrájíme na kusy, přidáme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, přilijeme namočené sušené houby i s vodou, dolijeme podle potřeby, osolíme, trošku opepříme, přidáme rozemnutou majoránku a vaříme. Kdo se neobejde bez bujonové kostky, může přihodit třeba kostičku slepičího vývaru, pak není třeba příliš solit.

2. Když je zelenina skoro měkká, přihodíme vločky, ještě krátce povaříme a pak rozmačkáme nebo rozmixujeme – podle toho, jakou konzistenci chceme mít. Vločky nahradí jíšku z tuku a bílé mouky.

3. Na talíři můžeme (ale nemusíme) chuť zjemnit oříškem másla a polévku dochutíme utřeným česnekem a dozdobíme petrželkou.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.