Bramboračka s houbami

Asi ne nadarmo se říká - kolik kuchařek, tolik bramboraček. Zkrátka v každé rodině ji vaříme trochu jinak, ovšem taky je ve většině rodin na repertoáru těch nejoblíbenějších…

Suroviny:
4-5 brambor
1-2 mrkve
1 petržel
čtvrtka celeru
2 hrstky sušených hub předem namočených ve studené vodě
1 cibule
česnek
sůl
pepř
majoránka
2 hrstky ovesných vloček
kousek másla
zelená petrželka

Postup:

1. Brambory a kořenovou zeleninu oloupeme nebo oškrábeme, nakrájíme na kusy, přidáme oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, přilijeme namočené sušené houby i s vodou, dolijeme podle potřeby, osolíme, trošku opepříme, přidáme rozemnutou majoránku a vaříme. Kdo se neobejde bez bujonové kostky, může přihodit třeba kostičku slepičího vývaru, pak není třeba příliš solit.

2. Když je zelenina skoro měkká, přihodíme vločky, ještě krátce povaříme a pak rozmačkáme nebo rozmixujeme – podle toho, jakou konzistenci chceme mít. Vločky nahradí jíšku z tuku a bílé mouky.

3. Na talíři můžeme (ale nemusíme) chuť zjemnit oříškem másla a polévku dochutíme utřeným česnekem a dozdobíme petrželkou.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!