Bramboračka

Tentokrát bez jíšky, o zahuštění se postará loupaná čočka. 

Suroviny:

2 větší brambory

2 mrkve menší

2 petržele menší

čtvrt celeru

3 hrstky červené loupané čočky

2 hrsti sušených hub

2 lžíce másla

sůl

majoránka

česnek

Postup:

  1. Houby namočíme do studené vody přes noc nebo alespoň od rána.
  2. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  3. Na másle zeleninu orestujeme, zalijeme horkou vodou a přilijeme houby i s vodou, ve které se máčely. Polévka bude tmavší.
  4. Osolíme, rozemneme majoránku a vaříme skoro do měkka.
  5. Nakonec přidáme loupanou čočku a dovaříme. Můžeme zeleninu i trochu rozmačkat. Červená loupaná čočka je rychle uvařená – až rozvařená a polévku zahustí.
  6. Každý si pak do talíře podle chuti přidá utřený česnek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.