Bramboračka
Tentokrát bez jíšky, o zahuštění se postará loupaná čočka.
Suroviny:
2 větší brambory
2 mrkve menší
2 petržele menší
čtvrt celeru
3 hrstky červené loupané čočky
2 hrsti sušených hub
2 lžíce másla
sůl
majoránka
česnek
Postup:
- Houby namočíme do studené vody přes noc nebo alespoň od rána.
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Na másle zeleninu orestujeme, zalijeme horkou vodou a přilijeme houby i s vodou, ve které se máčely. Polévka bude tmavší.
- Osolíme, rozemneme majoránku a vaříme skoro do měkka.
- Nakonec přidáme loupanou čočku a dovaříme. Můžeme zeleninu i trochu rozmačkat. Červená loupaná čočka je rychle uvařená – až rozvařená a polévku zahustí.
- Každý si pak do talíře podle chuti přidá utřený česnek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka