Bramboračka

Tentokrát bez jíšky, o zahuštění se postará loupaná čočka. 

Suroviny:

2 větší brambory

2 mrkve menší

2 petržele menší

čtvrt celeru

3 hrstky červené loupané čočky

2 hrsti sušených hub

2 lžíce másla

sůl

majoránka

česnek

Postup:

  1. Houby namočíme do studené vody přes noc nebo alespoň od rána.
  2. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  3. Na másle zeleninu orestujeme, zalijeme horkou vodou a přilijeme houby i s vodou, ve které se máčely. Polévka bude tmavší.
  4. Osolíme, rozemneme majoránku a vaříme skoro do měkka.
  5. Nakonec přidáme loupanou čočku a dovaříme. Můžeme zeleninu i trochu rozmačkat. Červená loupaná čočka je rychle uvařená – až rozvařená a polévku zahustí.
  6. Každý si pak do talíře podle chuti přidá utřený česnek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.