Bramboračka
Tentokrát bez jíšky, o zahuštění se postará loupaná čočka.
Suroviny:
2 větší brambory
2 mrkve menší
2 petržele menší
čtvrt celeru
3 hrstky červené loupané čočky
2 hrsti sušených hub
2 lžíce másla
sůl
majoránka
česnek
Postup:
- Houby namočíme do studené vody přes noc nebo alespoň od rána.
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Na másle zeleninu orestujeme, zalijeme horkou vodou a přilijeme houby i s vodou, ve které se máčely. Polévka bude tmavší.
- Osolíme, rozemneme majoránku a vaříme skoro do měkka.
- Nakonec přidáme loupanou čočku a dovaříme. Můžeme zeleninu i trochu rozmačkat. Červená loupaná čočka je rychle uvařená – až rozvařená a polévku zahustí.
- Každý si pak do talíře podle chuti přidá utřený česnek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.