Bílinská pečovatelská služba má nový společenský sál. Bude sloužit lidem, kteří se doma starají o své příbuzné

13. září 2021 14:44

Pečovatelská služba v Bílině na Teplicku rozšířila svoje prostory. Mezi dvěma domy s pečovatelskými byty právě otevřela novou přístavbu s prostorným společenským sálem. Pečovatelská služba ho využije například pro pravidelná setkávání lidí v poradně pro pečující osoby.

Přístavba u Domu se soustředěnou pečovatelskou službou v Bílině přišla na 13 milionů korun, 5 miliony přispělo ministerstvo pro místní rozvoj.

„Tady ještě koupíme paravány, ty budou zhruba v těchto místech, a tady bude fungovat ta poradna. Koupíme ještě polohovací postel a figurínu, aby se pečující osoby dozvěděly, jak mají polohovat, a jak je to důležité,“ popisuje Markéta Kalivodová, která bílinskou pečovatelskou službu vede už 10 let.

Nová přístavba pečovatelské služby v Bílině

Za tu dobu se počet zaměstnanců zdvojnásobil. „V současné době je nás 15. Je vidět, že lidé dávají přednost domácímu prostředí před pobytovým zařízením. Je to podporováno ministerstvem práce a sociálních věcí i z krajského úřadu. Preferují to, aby lidi zůstávali doma, aby pobytová zařízení byla až tou poslední možností,“ vysvětluje Kalivodová.

Aby mohli starší a nemocní lidi zůstat doma, potřebují pravidelnou péči a někoho, kdo ji zvládne. Většinou jde o příbuzné, kterým v Bílině poradí v projektu s názvem Podpora pro pečující osoby.

„Je to jako odlehčení situace. Mohou společně sdílet své každodenní trable, starosti s tím, jak pečují o blízkou osobu. Složení účastníků je různorodé – od pečujících osob našich klientů, tak i z veřejnosti sem chodí lidi, a dokonce i paní ze spádové obce, kde ona jako velmi vitální seniorka pomáhá svým sousedům,“ popisuje Kalivodová.

V Bílině vznikne také poradna pro pečující osoby

Z klubu důchodců se teď pravidelná setkání stěhují sem, do nového sálu. Vedle zmíněného projektu tady od ledna otevřou také Poradnu pro pečující osoby.

„Velmi často se totiž setkáváme s tím, že pečující osoby neví, na koho se mají obrátit, jak mají pečovat, co mají zařídit. Proto bychom pro ně chtěli komplexní poradnu, kde by se dozvěděli všechno od legislativy po tu péči,“ dodává Markéta Kalivodová.

Sama už také plánuje další rozvoj pečovatelské služby – nové elektromobily a vylepšení zahrady mezi dvěma domy s 65 byty s pečovatelskou službou.

Spustit audio

Související