Barevný brokolicový salát s brusinkami

Brusinky jsou bohaté na vlákninu, vitamin C a další prospěšné látky. Můžete jimi zpestřitt například zeleninový salát. Vyzkoušejte kombinaci s brokolicí podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • ¼ hrnku balzamikového octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 2 lžičky lněného oleje
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 brokolice
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na měsíčky
  • ½ hrnku celých mandlí, opražených a nahrubo nasekaných
  • ½ hrnku sušených brusinek
  • 115 gramů rozdrobeného kozího sýra

Syrové růžice brokolice vaříme čtyři minuty v páře, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme.

Ve velké míse ušleháme ocet, hořčici, med a pepř. Za stálého šlehání přidáváme lněný a olivový olej, až se vše spojí. Směs dáme stranou.

Brokolici přidáme k zálivce.

Ze zbylých stonků odkrojíme konce a škrabkou na zeleninu oloupeme tuhou slupku. Stonky posekáme v kuchyňském robotu. Posekané stonky nasypeme do mísy, přidáme cibuli, mandle a brusinky a protřeseme.

Salát rovnoměrně rozdělíme na talířky a posypeme sýrem.

Související

  • Snadný řepný salát

    Červená řepa podporuje imunitní systém a traduje se, že obsahuje mnoho protirakovinně působících sloučenin. Vařená se hodí mimo jiné na saláty.

  • Pomerančové kuře

    Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.

  • Zálivka vinagrette s olejem z ostropestřce

    Vinagrette patří mezi klasické zálivky na salát. Výživová poradkyně ale doporučuje použít při přípravě olej z ostropestřce, byliny, která pomáhá k očistě těla.