Autobusy odvážející uprchlíky z hraničního přechodu Vyšné Nemecké jsou okamžitě plné

8. březen 2022 09:37

Přes 130 000 lidí už uprchlo před ruskými vojsky z Ukrajiny na Slovensko. Dobrovolníků na hraničních přechodech je málo. Největší problém je komunikace s uprchlíky – mezi dobrovolníky totiž chybí překladatelé.

Někdy tak mají lidé problém sehnat si vhodný odvoz do vnitrozemí nebo jinam. Chybějí také dobrovolníci.

„Je potřeba pracovat v kuchyni, nasměrovat uprchlíky do stanů, do tepla. Když umějí ukrajinsky, je to nejlepší," shrnuje jeden z dobrovolníků, Matouš z Orlických hor.

Ukrajinsky mluvící dobrovolníci na hranici chybí. Na vlastní kůži to poznal i reportér Českého rozhlasu František Kadlec. Oslovila ho starší žena, která zaslechla, jak mluví ukrajinsky. Chtěla zpátky na Ukrajinu. Společně s dětmi byla zapsaná na spoj do Německa, ale nedostala se do něj. Na přechodu čekala s dětmi už 14 hodin.

Jen o kus dál přitom stojí prázdný autobus, který má na sobě nápis India. „Z ambasády tu mají své lidi, kteří už na ně čekají a posílali je sem, do autobusu. Teď už tu stojí 56 hodin. Asi selhalo spojení, nebo také chodí častěji na maďarskou stranu,“ odhaduje Peter Dorinec důvod, proč odváží mnohem méně Indů.

Od úterý jich s kolegou odvezli zhruba tisíc. Jde většinou pro studenty, kteří pak v hotelích čekají na letadlo zajištěné jejich vládou.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , František Kadlec
Spustit audio

Související