Austin Richard Freeman: Hliníková dýka. Vražda v zamčeném bytě. Vrah unikl, neznámo jak

9. červen 2024

Doktor Thorndyke, soudní lékař a kriminalista se zálibou v exaktní vědecké metodě, je povolán k ohledání mrtvoly bohatého Alfreda Hartridge. Vražda byla provedena kuriózní hliníkovou dýkou, v zamčeném bytě, odkud vrah unikl neznámo jak.

Čte: David Viktora
Napsal: Austin Richard Freeman
Dramaturgie: Eva Lenartová
Překlad: Eva Outratová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Peter Gábor
Natočeno: v roce 2020

O podezřelé není nouze, je mezi nimi kromě příbuzných oběti také její přítel Wolf. Nebožtík navíc před smrtí dostával zvláštní výhružné dopisy…

Povídka Hliníková dýka vyšla poprvé v roce 1912 ve sbírce Zpívající kost.

Oblíbený anglický detektivkář Richard Austin Freeman (1862-1943) vystudoval lékařství a fyziku. Po krátké praxi odjel jako vojenský lékař do Afriky. Ze zdravotních důvodů se ale po čtyřech letech vrátil do Londýna. Několik let se věnoval lékařské praxi tam, působil také ve známé anglické věznici Halloway. Opravdového věhlasu v literatuře dosáhl v roce 1907 s románem The Red Thumb Mark, česky vyšlo jako Otisk rudého palce v roce 1930. Je autorem několika desítek detektivních románů a povídek s postavou Dr. Thorndyka, detektiva – vědce. Spolu s F. W. Croftsem patřil k zakladatelům takzvané detektivky naruby, kdy čtenář zná pachatele od začátku a sleduje pátrání detektivů.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio