August Wenzel Hablik – expresionistický malíř, grafik, architekt a textilní návrhář, rodák z Mostu

14. březen 2024

V Mostě se v roce 1881 narodila jedna z největších postav raného expresionismu – malíř, grafik, architekt a textilní návrhář August Wenzel Hablik. Patří k mnoha významným umělcům, jejichž genialitu veřejnost objevila až po smrti. Inspirací mu byly především podkrušnohorské kopce.

Vyučil se truhlářem a nejprve pracoval jako malíř porcelánu v keramičce. Vzdělání získal na Akademii výtvarných umění v Praze a Umělecko-průmyslové škole ve Vídni. Odtud také pocházejí jeho první portréty a návrhy nábytku.

V rané Hablikově tvorbě zle vysledovat prvky vídeňské secese. Mnohé se ale změnilo v roce 1905 návštěvou legendární Munchovy pražské výstavy. Secese začala z umělcova výrazu ustupovat ve prospěch expresionismu a později i surrealismu.

Za svůj život Hablik vytvořil 600 olejomaleb, z nichž se dochovala necelá polovina. Kromě portrétů to byly také krajiny.

V roce 1907 se přestěhoval do německého města Itzehoe, kde si s manželkou otevřel studio. Kromě malování projektoval stavby, navrhoval nábytek, šperky, tapisérie a stolní textilie, příbory, dekorativní předměty.

Wenzel Hablik, který proslul zejména motivy fantastických krystalicky utvářených architektur, zemřel v roce 1934 na rakovinu. Bylo mu pouhých 53 let.

Jeho díla byly, a stále jsou, ozdobou mnoha výstav moderního umění. V pražské Národní galerii je například k vidění jeho dvoumetrový obraz Křišťálová stavba v moři.

autor: Milan Knotek
Spustit audio