Archeologové odkryli u Mariánských Radčic na Mostecku vesnici zničenou husity

24. srpen 2020

Archeologové odkrývají středověkou vesnici Nesvětice na předpolí lomu Bílina. Jde o první archeologický průzkum vesnice zničené husity v první polovině 15. století. Kromě hrobů archeologové odkrývají i základy a sklepy hospodářských budov i kostela.

„Čistíme základové zdivo presbytáře kostela, nadzemní část úplně zmizela, byla rozebrána, zůstaly nám tady jenom základové zdi, a to jenom zčásti, protože část základů byla rozebrána na stavební materiál kdysi,“ popisuje práci na odkrývání zdí kostela z počátku 14. století archeolog Petr Vágner.

Nesvětice ležely na kopci zhruba kilometr od Mariánských Radčic. Jsou odtud vidět Krušné hory, města Osek, Duchcov i Bílina. Podle Petra Čecha z Archeologického ústavu Akademie věd měly středověké Nesvětice šest stavebních parcel.

Nesvětice podle archeologů v téměř nezměněné podobě stály sto let. Vesnici zničila až husitská vojska v roce 1421 v době, kdy čekaly na posily z Prahy, které jim měly pomoci dobýt hrad v nedaleké Bílině.  

Archeologický průzkum potrvá ještě do konce roku. V příštím roce by pak Oblastní muzeum v Mostě mělo prostřednictvím nálezů a vizualizací představit Nesvětice návštěvníkům připravované výstavy.

autor: Jan Beneš
Spustit audio