Antal Stašek – právník a vlastenecký spisovatel z obce Stanový

27. říjen 2023

Ve vesnici Stanový na Jablonecku se v roce 1843 narodil spisovatel a právník Antal Stašek, vlastním jménem Antonín Zeman.

V Krakově vystudoval gymnázium a práva a nejprve pracoval jako koncipient v Kolíně, Praze a v Roudnici. V roce 1874 odjel do Petrohradu, aby zde rok působil jako soukromý vychovatel.

Mezi lety 1878-1919 vykonával advokátní praxi na Semilsku, kde často hájil zájmy lidí z dělnických vrstev. Národnostní a sociální problémy severočeského pohraničí se potom výrazně otiskly v jeho kriticky realistické tvorbě.

Stašek začínal jako básník vlasteneckých a lyrických veršů. Jeho knihy mají výrazné proletářské rysy a často v nich figurují sociální problémy podkrkonošských postav.

Jmenujme například romány O ševci Matoušovi a jeho přátelích, Nedokončený obraz, Blouznivci našich hor, V temných vírech, Na rozhraní, Bratři, Přelud, Bohatství a další. Napsal také studii Ruské básnictví a Turgeněv.

Antal Stašek žil od roku 1913 v Praze, kde bydlel se synem – spisovatelem Ivanem Olbrachtem, a jeho družkou. Mnoho let byl také zemským poslancem za staročeskou stranu.

Zemřel v roce 1931 v Praze věku 88 let. Dodnes jsou po něm pojmenovány ulice v řadě českých měst.

autor: Milan Knotek
Spustit audio