Ambulance klinické farmacie v Teplicích radí lidem, jak užívat léky, aby neškodily. Jako jediná v Ústeckém kraji

27. listopad 2023 12:53

Třetí měsíc funguje v Teplicích poradna pro užívání léků. Jde o první zařízení svého druhu v Ústeckém kraji. Odborníci Krajské zdravotní v ní poradí s optimální skladbou léků, aby co nejlépe fungovaly, případně pomohou zmírnit nežádoucí potíže.

Do ambulance klinické farmacie v pátém patře teplické polikliniky přišla Gabriela Plíhalová. Je tady poprvé. „Mám špatnou imunitu a jsem často nemocná, tak jsem si na internetu našla něco o nějaké houbě, to její jméno mám raději napsané na papírku. Přišla jsem se zeptat, jestli by to nesnižovalo účinnost těch léků, které teď mám předepsané od paní doktorky,“ vysvětluje.

Teplice, poliklinika u nemocnice

Poradnu vede klinická farmaceutka Kateřina Langmaierová. „V dopoledních hodinách fungujeme pro nemocnici – chodíme přímo na oddělení. Společně s lékaři chodíme na vizity a dáváme dohromady medikace v průběhu hospitalizace. Tři dny v týdnu pak funguje ta ambulance pro veřejnost,“ přibližuje.

Ambulance pro veřejnost funguje od středy do pátku, vždy mezi 13. až 15. hodinou, a po předchozím objednání.

Je dobré vzít si s sebou seznam užívaných léků, včetně jejich gramáže a poslední laboratorní výsledky, případně propouštěcí zprávu z poslední hospitalizace.

Zájemci o službu ambulance klinické farmacie se mohou objednat na telefonním čísle 704 873 941, a to od středy do pátku mezi 8:00 a 10:00.

„Pokud je ten problém třeba rozsáhlejšího charakteru, tak se někdy vidíme i dvakrát, protože si na prvním sezení vezmeme třeba jen nějaké informace a pak ten problém zanalyzujeme trochu hlouběji. Teprve poté dáme pacientovi a jeho ošetřujícímu lékaři zprávu. Člověk přitom ale potřebuje doporučení od lékaře – vždy je lepší, aby s tím byl ošetřující lékař v souladu,“ dodává farmaceutka Kateřina Langmaierová.

Pracoviště klinického farmaceuta bývá součástí větších nemocnic. Poradenství pro veřejnost ale podle České odborné společnosti klinické farmacie poskytují jen na 26 místech republiky. V Ústeckém kraji je tato ambulance jediná.

Spustit audio

Související