Akcie těžařské společnosti NWR klesly o 18 procent. Podnik vykázal ztrátu i dluhy

20. únor 2014

Akcie těžařské NWR dnes na pražské burze zažily černý den. Jejich hodnota klesla o 18 procent na zhruba 11 korun za akcii. Analytici ale říkají, že negativní vývoj na akciovém trhu dlouhodobě souvisí s hospodařením podniku. NWR se loni dostala do provozní ztráty, která dosáhla 10 milionů eur.

Odpoledne se propad zkorigoval a akcie NWR ztrácely oproti předchozímu dnu 18 procent. Společnost Patria snížila cílovou cenu akcií NWR z 15 korun na 3,50. Po oznámení této zprávy se firma na burze dostala do ztráty.

Vedení NWR i analytici uvádějí jako jeden z hlavní důvodů provozní ztráty pokles cen uhlí.

Cena koksovatelného uhlí spadla na 98 eur za tunu ze zhruba 125 eur, což je rozdíl více než 20 procent. Klesly i ceny elektrárenského uhlí, a to téměř o čtvrtinu.

Pokles cen uhlí není ale jediným důvodem, proč se společnosti loni nedařilo, říká analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

„Dalším důvodem poklesu je nižší objem prodaného koksovatelného uhlí, který je asi o 16 procent nižší než o rok před tím. Pokud se podíváme na provozní náklady, tak za minulý rok byly průměrné náklady na vytěženou tunu 78 euro, v roce 2012 to bylo 71,“ myslí si analytik.

Zásoby vystačí jen na sedm let

Společnost navíc ke konci loňského roku snížila vytěžitelné zásoby v českých dolech ze 183 milionů tun uhlí na zhruba 64 milionů tun. Při zachování tempa těžby to vychází na sedm let.

Jedná se přitom o ekonomicky vytěžitelné zásoby. Když budou ceny uhlí nízké, tak se zásoby sníží, a naopak když hodnota poroste, zvýší se i objem vytěžitelných zásob, protože firmě se to za lepších tržních podmínek vyplatí.

Podnik má obrovský dluh a objem hotovosti za poslední dva roky výrazně klesl. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je proto nevyhnutelné, aby společnost zvýšila kapitál.

Důl Paskov

„V praxi to bude znamenat, že je nutné snížit dluh tím, že věřitelé akceptují nějakou formu ztráty, odepsáním dluhu nebo jeho přeměnou na akcie, a následně budou vydány nové akcie, které posílí vlastní kapitál společnosti. Pokud tohle se podaří, tak by se formě měly snížit úrokové náklady,“ vysvětluje Hatlapatka.

Další nutná podmínka je také to, aby ceny uhlí na světových trzích dále neklesaly, a naopak začaly růst.

Nový plán životnosti dolů už nezahrnuje provoz Dolu Paskov po roce 2014, o kterém se dříve hodně mluvilo. Vedení firmy už před několika měsíci řeklo, že koncem příštího roku plánuje jeho provoz ukončit.

NWR se loni propadla do čisté ztráty 970 milionů eur
autor: jbe
Spustit audio