Adoptujte včelu ‒ na podzim dostanete med!

31. březen 2016

Adopce zvířat jsou v zoologických zahradách už docela běžnou praxí. Zaplatíte určenou částku a na rok se z vás stane adoptivní rodič vybraného tvora. U jeho klece nebo výběhu máte cedulku se jménem a hřeje vás pocit, že jste udělali něco dobrého. Není to ale úplně levné. Pokud chcete adoptovat zvíře, podpořit dobrou věc a přitom nezruinovat rodinný rozpočet, adoptujte včelu! Tuhle možnost vám dává Františkánský klášter v Kadani.

„Chtěli jsme podpořit včelařství v klášterních zahradách, tak jsme vymysleli adopci,“ říká Petr Liebscher z městského muzea V Kadani.

Princip je jednoduchý. V klášteře nebo v kadaňském infocentru si za 100 korun zakoupíte adopční list, adoptovanou včelku pojmenujete a na místě necháte své kontaktní údaje. „Každý adoptivní rodič dostane na podzim sklenku medu,“ vysvětluje Liebscher.

Adopční list na včelu

Navštívit vlastní včelku se příliš nedoporučuje. Úly jsou umístěné v dolní části klášterních zahrad, stranou běžných turistických cest. Včely mají rády svůj klid. A pozdrav v podobě podzimní sklenky medu je jistě příjemnější než pozdrav v podobě bolestivého žihadla, které by navíc vaši včelu stálo život.

„Loni jsme měli 130 adoptovaných včel. To je slušné číslo, ale že by nám včely k adopci došly, to určitě nehrozí,“ směje se muzejník. Adopční listy jsou každý rok dílem některého místního výtvarníka. My jsme v době natáčení mohli vidět jen listy loňské. Od začátku dubna budou ale k mání i ty nové.

Ve františkánském klášteře v Kadani se se vyrábí nejen med, ale i jablečná pálenka a víno. Kromě včel tu žijí i malá hospodářská zvířata, která milují hlavně děti.

Spustit audio