6. květen: první poštovní známka a věž v Pařížic

6. květen 2018

Dnes je neděle 6. května, svátek má Radoslav. Počasí je přímo jako malované, i když pokud máte nějakou zahrádku, nebo záhonek, asi už vás to věčné zalévání taky trochu štve.

V dnešním kalendáriu zůstaneme v zahraničí. Představte si, že přijedete na výlet do Paříže a místo Eiffelovky vás bude vítat obří gilotina. I to se klidně mohlo stát.

Eiffelova věž totiž vznikla jako vstupní brána na světovou výstavu a mezi návrhy byla i ta zmiňovaná popravčí věc.

Věž byla otevřena 6. května 1889 a jak už to tak bývá, Pařížanům byla trnem v oku pěknou řádku let. Nakonec si zvykli a dneska jsou na ní náležitě pyšní. Však se tam ročně objeví přes 7 miliónů turistů.

Kdypak jste naposledy olízli z poštovní známku? Dnes už se jich tolik nespotřebuje, je to samý e mail, a když přijde jednomu dopis, je to spíš o strach.

Poštovní známka má ale dneska veliké výročí – ta první začala platit ve Velké Británii 6. května 1840. Může za to venkovský učitel Rolland Hill, který celý systém vymyslel a pak se po zásluze stal generálním poštmistrem.

Mimochodem: ta první známka nebyla nic pěkného. Stála jednu penny a byla celá černá. Ale i tak se doma na půdě podívejte, jestli jí náhodou nemáte. Nepoužitá by vám na nějaký pěkný domek určitě hodila. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.