24. prosinec: Legendární cestovatel a naše československá chyba štědrodenní

24. prosinec 2017

Dneska je neděle 24. prosince. Svátek má Adama a Eva a pranostik je na dnešek opravdu hodně, tak jen jednu z nich: „Je-li na Štědrý večer nebe hvězdnaté, bude rok úrodný“. Můžete to večer zkontrolovat.

Jak štědrý den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1977, možná se pamatujete, to bylo 12,9 ˚C a nejnižší naopak v roce 1870, minus 20,3 ˚C.

Když se vás zeptám na naše nejslavnější cestovatele, určitě si vzpomenete i na Jiřího Hanzelku. V letech 1947 až 1950 podnikl spolu s Miroslavem Zikmundem cestu do Afriky a Jižní Ameriky. Celou tuto výpravu absolvovali společně ve voze značky Tatra T 87. A pěkně nám tu Tatřičku proslavili. Narodil se právě 24. prosince roku 1920.

My Češi, mám ten pocit, jsme opravdu specialisté na chyby a omyly. Jeden z nejkurióznějších se týká právě dnešního dne. On je ten Štědrý den totiž chybný název. Po staletí byl vždy jen Štědrý večer, jakožto předvečer Narození Páně.

Ježíš se narodil 25. prosince do židovského národa a víry, kde se věci slavily na počátku dne narození, dle židovského kalendáře. Tedy po západu slunce 24. 12.

Štědrý den jako sváteční den vznikl vlastně omylem poslance Fišery na jaře 1990, který si to neuvědomil a navrhl 24. 12. jako státem uznaný svátek. Od té doby mají Češi a Slováci jako téměř jediní na světě na Štědrý den státem uznané volno. Ale to známe i horší omyly… Viďte?

autor: Petr Beran
Spustit audio