23. prosinec: Pyšná princezna a zázrak v Andách

23. prosinec 2017

Dneska je sobota, 23. prosince. Jak dnešní den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1795, my tedy ne, spíš naši prapraprarodiče, to bylo 12,4 ˚C a nejnižší naopak v roce 1899, minus 21,2 ˚C. Pěkný samec, to máme dneska lépe, co říkáte.

Svátek má Vlasta a pranostika radí: „Na svatou Vlastu, vezměte si vestu!“ Je čas vánoční a k němu patří pohádky. Právem tak dnes vzpomeneme klasika české filmové pohádky, Bořivoje Zemana. Zemřel právě 23. prosince v roce 1991.

Proslul zejména svojí tvorbou pro děti, natočil u nás vůbec první filmovou pohádku „Pyšná princezna“ s Vladimírem Rážem a Alenou Vránovou v hlavní roli. Dodnes často reprízovaným filmem se stala filmová pohádka „Byl jednou jeden král“ i další filmová pohádka „Šíleně smutná princezna“. Známé jsou i jeho dvě komedie s Gustavem Andělem, filmovým revizorem pražských dopravních podniků.

23. prosinec se někdy také nazývá dnem zázraku v Andách. Je to kvůli záchraně 16 přeživších členů ragbyové výpravy, která ztroskotala o 53 dní dříve v drsném horském prostředí. Neuvěřitelný a přesto pravdivý a drsný příběh lidí, kteří přežili nemožné, byl také několikrát zfilmován.

autor: Petr Beran
Spustit audio