2. listopad: svátek Slávie a táta kapitána Exnera

2. listopad 2018 08:00
Stalo se dnes

Dnes je pátek 2. listopadu. Připomínáme si památku zesnulých, tak přidám dušičkovou pranostiku: „Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje“. Uvidíme.

Dnes by všichni slávisti měli obléknout červenobílé barvy. Nejstarší sportovní klub u nás slaví narozeniny. Ale pozor, původně byli slávisti vlastně literáti a trochu i cyklisti.

V roce 1892 se ve Vodičkově ulici v Praze konala valná hromada vysokoškolského Literárního a řečnického spolku Slavia, na kterém byl založen Akademický cyklistický oddíl Slavia.

Odbor se věnoval v počátcích cyklistice, avšak brzy po svém založení byl celý spolek Slavia pro údajnou protirakouskou činnost policejně rozpuštěn.

A když jsme u té červené a bílé, tak musíme k roku 1895. Slovanské barvy – červená a bílá se staly oficiálními barvami klubu, k nim byla přidána červená pěticípá hvězda směřující hrotem dolů, která měla symbolizovat naději i v čase nezdaru. Tolik o Slávii.

A teď něco napínavějšího. Čtete rádi detektivky? Pak byste rozhodně měli znát českého bonvivána, kapitána Exnera. Skvěle ho hrál třeba pan Kodet. Ovšem duchovním otcem tohoto detektiva byl pan spisovatel Václav Erben. Dnes by mu bylo 88 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.