11. květen: turistická značka a Pepíček z Vlachovky

11. květen 2018

Dnes je pátek 11. května, svátek má Svatava. Sice už nějakou dobu voláme po dešti, ale dnes bychom si měli nechat zajít chuť. Pranostika totiž říká: „Déšť na svatého Mamerta přináší soužení, neboť v něm nic dobrého není.“

Nechme počasí stranou a pojďme se raději prosít. Jestli máte rádi výlety, museli jste zcela dozajista vidět turistickou značku. Věc, na kterou můžeme být právem pyšní. Řekl bych, že máme nejlepší značení v Evropě a jsme tím pádem díky Klubu českých turistů pěkně rozmazlení. Jen si zkuste zajet jinam a uvidíte, jak se vám po těch našich značkách bude stýskat.

11. května roku 1889 spatřila světlo světa vůbec první značená turistická trasa u nás. Bohužel už si jí dneska neprojdete, vedla totiž kolem zaniklých Svatojánských proudů, a to byste si s sebou museli vzít potápěčskou výstroj.

I dnes budeme přát k narozeninám. Nikdy nezapomenu, jak jsme u babičky po nedělním obědě museli všichni zavřít pusu na zámek a hodinu poslouchat dechovku z Vlachovky. Babička na svého Pepíčka Zímu prostě nenechala dopustit.

Já mám mnohem radši jím nazpívané písničky ze Starců na chmelu, a taky jeho pohádkové role. Josef Zíma je dodnes aktivní, provází vás i našim vysíláním, a tak mi dovolte, abych slovutnému panu kolegovi popřál vše nej k 86. narozeninám.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.