Začala platit nová opatření proti šíření koronaviru. Na dobu neurčitou

21. říjen 2020 08:39

Nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, vydalo Ministerstvo zdravotnictví. Platí od 21. října na dobu neurčitou.

Povinnost nosit ochranný prostředek, který zakryje ústa a nos a zabrání šíření kapének už platí prakticky pro všechny vnitřní prostory budov.

Od minulého týdne navíc platí zakrývání dýchacích cest i pro zastávky hromadné dopravy.

Nově musí mít lidé roušky, respirátory nebo šátky na obličeji také venku, a to v zastavěných územích měst a obcí.

„Roušky jsou nyní povinné v případě, že se jedná o setkání alespoň dvou osob, které napatří do jedné rodiny a vzdálenost tam je menší než dva metry. Co se týká prostoru, který je mimo zastavěné oblasti, tak tam roušky nadále požadovány nejsou,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Roman Prymula za hnutí ANO.

Jedete v autě s někým jiným než s členem rodiny? Pak musíte mít roušku

Znamená to, že třeba na vycházce v lese nebo v parku roušky není potřeba nosit, nesmí se ale na jednom místě sejít více než dva cizí lidé.

Výjimkou je, že roušky nemusí mít například děti do dvou let, pak také učitelky a jejich svěřenci v mateřské školce, nebo třeba svatebčané. Ti mohou být bez roušky při samotném obřadu a pak také při focení.

Nařízení se také nevztahuje na pacienty v lázeňských zařízeních, bazénech a vnitřních prostorách koupališť.

Výjimku mají členové rodiny a také lidé, kteří budou sportovat nebo udrží odstup větší než dva metry od ostatních.

Ministr Prymula doplnil, že se mění i pravidla pro nošení roušek v autech: „Pokud v automobile cestují lidé z vice rodin, mají povinnost mít nasazenou roušku. Pokud je tam jedna Rodina, tak samozřejmě roušku mít nemusí.“

Nová nařízení ministerstva zdravotnictví platí do odvolání.

Spustit audio

Související