V Řehlovicích na Ústecku tvoří sochaři na devátém ročníku sochařského sympozia

7. červenec 2018

Podívat se, vznikají nová díla, se mezi ně můžou vypravit i zájemci z laické veřejnosti.

Na sochařském sympoziu LAVY tak vznikají hlavně sochy z pískovce. Sympozium se koná už po deváté.

Mezi umělce může navíc do řehlovického kulturního centra zavítat kdokoliv a sledovat je tak při práci. Závěrečná vernisáž je připravená až na příští týden.

Inspirující je pozapomenutá středověká historie Ústecka

„Naším letošním tématem je Ústí nad Labem, Ústecko a všechno , co se k tomu vztahuje,“ vysvětluje František Trost.  „Já se tu pokouším o takovou vzpomínkovou sochu na jednu z významných bitev raného středověku, která proběhla roku 1126 u Chlumce,“ představuje svůj projekt.

Vzpomínku na historii tvoří v Řehlovicích také Jan Krištof: „To by měl být památník kostela svatého Materny, který stál v Ústí nad Labem na dnešním Lidickém náměstí.  Zbourali ho na konci 19. století.“ Plastika má tvořit dva gotické oblouky, které už téměř padají.

Kámen podobě lachtana vzdoroval

Zdena Malá si vybrala téma téměř současné – vzpomínku na lachtana Mozitze. Prozatím má připravený malý model, který vytvořila podle dochovaných fotografií lachtana, který uhynul po nešťastném úniku do řeky Labe při povodních roku 2002.

„Kámen, který jsem si vybrala, bohužel neodpovídá svou povahou modelu, takže musím pracovat vlastně zrcadlově,“ popisuje těžkosti realizace své vize.

Umělci se vrací kvůli místu i atmosféře

Poněkolikáté přijel na sympozium z jižních Čech také umělec Petr Fidrich. Tvoří dílo s pracovním názvem čapí kříž. „Je tady příjemná atmosféra, prostor, cítím se tady jako doma. Spíš mám dojem, že tady relaxuji, “ usmívá se.

Na sochařské sympozium můžou zájemci zavítat kdykoliv a sledovat umělce při práci. „Oficiální ukončení vernisáží je ale v sobotu 14. července od 15 hodin,“ doplňuje František Trost.  

Díla budou následně k vidění například v ústeckém muzeu nebo informačním centu na ústeckém Mírovém náměstí v Ústí nad Labem.

Umělci si pochvalují také prostředí sympozia LAVY
Spustit audio

Související